Sú najmocnejším párom v hudobnom priemysle a hoci sa v ich prípade špekuluje o akejsi kalkulácii, faktom je, že ich nečakane vydaný spoločný album Everything Is Love otriasol hudobnými vodami. Nahrávku uviedli pod spoločným menom a vyslúžila si prevažne pozitívne kritiky. Úspech má aj umelecký videoklip k singlu Apeshit.

Album Everything is Love je zavŕšením trilógie, ktorá zaznamenáva vývoj vzťahu Beyoncé a Jay Zho. Naštartoval ju speváčkin album Lemonade a pokračovala aj na raperovej nahrávke 4:44. Teraz pod spoločným menom The Carters (Jay Z sa volá vlastným menom Shawn Corey Carter) vydali bez ohlásenia spoločnú nahrávku, ktorou potvrdzujú, že manželská kríza, ktorá inšpirovala vznik spomenutých albumov, je zažehnaná.

Pompézny videoklip 

Vydanie albumu sprevádzalo aj zverejnenie videoklipu ku skladbe Apeshit. Dvojica jej dopriala pompézny umelecký klip s poriadnou dávkou luxusu. Nakrútili ho priamo v jednom z najprestížnejších svetových múzeí - v parížskom Louvri. Jeho privátna návšteva pritom podľa BBC stojí asi 17 500 dolárov.

Beyoncé a Jay Z túto možnosť využili už niekoľkokrát, a tak sa v ňom rozhodli nakrútiť aj videoklip. Esteticky a veľmi citlivo v ňom dotvárajú majstrovské umelecké poklady, ktoré Louvre ukrýva. Vznikajú tak nové obrazy, ktoré sú pastvou pre oči. Od soboty zaznamenal klip na Youtube už vyše 22 miliónov pozretí. 


Prekvapenie menom Everything Is Love

Prvý album pod hlavičkou The Carters vyšiel bez akýchkoľvek indícií len pár dní po začiatku ich spoločného turné. Aj samotný spôsob, akým to oznámili svetu, bol netradičný - stalo sa tak v sobotu priamo počas londýnskeho koncertu, keď zrazu zasvietila na veľkoplošnej obrazovke jasná informácia - album je vonku.

Jeden z producentov nahrávky Andre Lyon prezradil, že na novinke Everything Is Love pracovali do posledného momentu. "Hodinu a pol pred vystúpením v Londýne ľudia stále nahrávali party. Boli dokončené na poslednú chvíľu," uviedol Lyon pre Rolling Stone. Ďalšie prekvapenie prišlo, keď sa očakávalo, že nahrávka bude prístupná len cez streamovaciu službu Tidal, ktorú vlastní Jay Z. Album napokon sprístupnili aj cez ostatné streamovacie služby vrátane Spotify či Deezeru - avšak len pre užívateľov, ktorí využívajú ich platené verzie.

Už menej prekvapivý je fakt, že kritici hodnotia album pozitívne a dávajú mu prevažne vysoké hodnotenia. "Na svojom novom albume Carterovci Jay Z a Beyoncé opäť zjednotili svoje sily. Oslavujú úspechy na všetkých frontoch: umelecké, finančné, manželské, erotické, historické... Toto je viac rodinné, menej zraniteľné a menej objavné teritórium ako zóny, do ktorých sa Beyoncé a Jay Z odvážili ísť na ich albumoch Lemonade a 4:44," napísal o nahrávke Jon Pareles z The New York Times, no napriek tomu album hodnotí na 80%.

Vlažnejšie nahrávku prijal britský The Guardian, ktorý jej udelil tri hviezdičky z piatich. "Vypočítavosť to môže byť, ale ťažko nájsť niekoho, kto by dokázal premeniť veľký záujem verejnosti o svoj súkromný život vo svoj prospech rovnako dobre ako Carterovci," napísal recenzent Alexis Petridis o albume, na ktorom Beyoncé viac rapuje ako spieva.

Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Jay-Z