Kým väčšina z nás využila leto na dovolenky a oddych, speváčka Celeste Buckingham ho mala plné pracovných aktivít, zaujímavých, nielen hudobných spoluprác a prelomových úspechov. Zároveň sa čoraz viac profiluje ako osobnosť, ktorej meno a tvár sa spája so spoločensky prospešnými aktivitami a kampaňami.

Popri svojej hudobnej kariére je Celeste Buckingham stále viac známa aj pre svoju spoločenskú zodpovednosť a účasť na benefičných podujatiach. V posledných rokoch jej tak k hudobným cenám pribúdajú i ocenenia za celospoločenský prínos. Tie sú samozrejme príjemným bonusom, nie však hlavnou motiváciou, prečo sa do rôznych dobročinných aktivít a projektov púšťa. Na prvom mieste je pocit, že úspešní ľudia by mali spoločnosti niečo vrátiť a svojimi aktivitami podporovať tých najzraniteľnejších.

Koncert pre Uškové deti a fair trade kampaň "No nekúp to!"

Tohtoročné leto preto odštartovala sériou charitatívnych koncertov a stala sa tiež hlavnou patrónkou benefičného Festivalu študentského remesla v Kežmarku, ktorý každoročne podporuje. Spoločne s organizátorom podujatia, Súkromnou spojenou školou Biela voda, tak pomohla občianskemu združeniu Uškové deti zameranému na pomoc deťom s poruchou sluchu, pre ktoré v rámci festivalu odohrala charitatívny koncert s Ondrejom Kandráčom a Matějom Vávrom.

V spolupráci so Súkromnou spojenou školou Biela voda navyše 24-ročná speváčka tento rok odštartovala aj svoj vlastný charitatívny projekt - novovzniknutý detský tábor COMBOCAMP, zameriavajúci sa na integráciu rómskych detí. Viac informácií o ňom prezradí už čoskoro. 

V júni sa Celeste stala aj jednou z tvárí kampane No nekúp to! na podporu nákupu fair trade výrobkov, teda takých, ktorých výrobcovia či pestovatelia sú za svoju prácu férovo odmenení a nie vykorisťovaní. Spolu s ďalšími známymi osobnosťami (napr. moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, herec Števo Martinovič, humorista Stano Staška a ďalší) sa zapojila do verejnej výzvy a edukatívnej kampane na podporu zodpovedného nakupovania. Pozrite si video z kampane, v ktorom speváčka účinkuje.

Voiceless - filmová skladba na podporu boja proti kyberšikane

Hudbu a spoločenskú zodpovednosť speváčka priamo prepojila v singli Voiceless, ktorý napísala a naspievala pre nový slovenský film Kto je ďalší?. Ten bol s obrovskou pozornosťou médií i verejnosti odpremiérovaný 22. augusta. Svojou účasťou na novom projekte režiséra Mira Drobného (Rytmus - Sídliskový sen, Ovce.sk) podporila boj proti alarmujúcemu a stále aktuálnejšiemu celospoločenskému problému kyberšikany, ktorý je jedným z hlavných posolstiev filmu.


Augustový triumf na Szigete 

Druhá polovica leta priniesla Celeste Buckingham dva výnimočné koncerty, ktoré patria medzi míľniky jej hudobnej kariéry. Prvý odohrala v pondelok 12. augusta v Budapešti na najväčšom stredoeurópskom festivale Sziget. Tento rok bola spolu so svojou dlhoročnou sprievodnou kapelou King Shaolin jediným zástupcom Slovenska na pódiu Europe Stage a dostala v lineupe skvelý čas, ktorý jej zaručil plné hľadisko. Vystúpila totiž o 23:00 po tom, ako na neďalekom hlavnom pódiu dohrala svoj koncert jedna z hlavných hviezd festivalu, britská kapela Florence + the Machine. O premiérovom vystúpení Celeste sme písali aj v našom reportáži zo Szigetu 2019.

Koncert zaujal aj redaktora českého hudobného portálu Musicserver.cz Jan Trávníček, ktorý o ňom napísal: "Kto má Celeste stále zaškatuľkovanú ako interpretku skákavej Run Run Run, bude vyvedený z omylu. Pred návštevníkmi stála úplne iná speváčka. Profesionálka. Niekto, koho vytlieskate na prídavok a dostanete za to ten najfantastickejšie zaspievaný cover FourFiveSeconds, aký ste kedy v živote počuli. Žena, ktorá by z fleku mohla ísť reprezentovať na Eurovíziu, na showcaseové festivaly, na Glastonbury, kamkoľvek vás napadne."

Spomenul tiež, že na koncert prišlo množstvo ľudí a ani zďaleka to neboli len Česi a Slováci. "Táto žena sa okamžite stala integrálnou súčasťou festivalu a kľudne by tam mohla zahrať aj nabudúce. Na nejakom väčšom pódiu. Tak, aby to videli naozaj všetci. Je to hviezda. A tiež nový míľnik. Štandard, podľa ktorého budeme odteraz hodnotiť všetkých tých, ktorí nás alebo našich východných susedov, prídu (na Sziget) reprezentovať v ďalších rokoch. Obrovská poklona, Celeste," uviedol Trávníček v nadšenej recenzii koncertu.

Pozrite si zostrih z úspešného vystúpenia speváčky na Szigete:


V SND spievala najslávnejšie hity z bondoviek

Leto plné nových projektov Celeste uzavrela vo veľkom štýle - dvoma koncertami počas posledných dvoch augustových dní v novej budove SND. Projekt Bondovky v Opere vznikol pod patronátom Riaditeľa Opery SND Rastislava Štúra, ktorý ho zveril po speváckej stránke do rúk Celeste Buckingham a Martina Madeja.

Koncerty priniesli populárne filmové melódie v inštrumentácii Adriána Harvana. Na oboch koncertoch spoluúčinkoval orchester Opery SND pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa. Na koncerte zaznelo 15 legendárnych piesní, ktoré pôvodne naspievali velikáni ako Louis Armstrong, Tom Jones, Tina Turner, Paul McCartney, Nancy Sinatra, Adele, Sam Smith alebo Shirley Bassey.


Podobne ako vystúpenie na Szigete, aj koncerty Bondovky v Opere sa stretli s pozitívnymi kritikami v médiách. "Keď na pódium vystúpila Celeste Buckingham, zrazu prežiarila celé pódium. Nádherná, zlato-čierna róba, celkový prejav plný grácie dával tušiť, že táto speváčka predvedie spevácky výkon na úrovni. Okrem toho, že má výhodu perfektnej angličtiny (čo sa na speve vo veľkej miere prejaví), ostala sama sebou. Veľmi dobre pochopila, že nemôže skĺznuť do imitácie svetových speváčok," napísala Zuzana Vachová z magazínu Mojakultura.sk.

"Asi všetci sa doslova triasli vzrušením, ako zvládne Skyfall, ktorú spieva pôvodne Adele, jedna zo súčasných top speváčok. A treba povedať, že bol to absolútny vrchol večera. Celeste sa profiluje ako speváčka, ktorá za roky od televíznej súťaže spravila obrovský kus práce: nielen zo speváckeho, ale aj osobnostného hľadiska. A vďaka tomu s mohutným orchestrom ovládla celé Bondovky v opere. Bol to skrátka večer plný vnútornej drámy, noblesy a grácie - a tým nemyslíme outfity ľudí v obecenstve, ale výkony spevákov a hudobníkov..." uzavrela redaktorka svoj článok s titulkom "Bondovky v opere ovládla Celeste".

Celeste Buckingham, Bondovky v opere, 2019 Zdroj: Zdenko HanoutBondovky v opere (foto: Zdenko Hanout)

Začiatkom septembra sa ešte Celeste Buckingham zúčastnila odovzdávania Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE - www.dofe.sk), v rámci ktorého prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová podporila vyše 600 úspešných absolventov tohto rozvojového programu. Projekt rozvíja a podporuje vytrvalosť a cieľavedomosť mladých ľudí na celom svete, každoročne sa doňho zapája vyše 1,3 milióna ľudí. Celeste bola popri veľvyslancovi Spojeného kráľovstva Andrewovi Garthovi či hokejistovi Michalovi Handzušovi jednou z tých, ktorí šikovným mladým ľuďom odovzdávali ocenenia.

Talentovaná speváčka, ktorá sa počas niekoľkých rokov na scéne stala nielen vzorom pre mladšie ročníky ale aj rešpektovanou osobnosťou, zatiaľ o svojich ďalších plánoch mlčí. No pri pracovnom tempe, aké ukázala počas leta, je isté, že svojich fanúšikov do konca roka ešte určite prekvapí.

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Titulná fotografia: Dávid Hanko - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham