Americký raper Eminem zverejnil kontroverznú novinku s názvom Campaign Speech. Má takmer osem minút a temný minimalistický podmaz, ktorý má bližšie k noisu ako ku klasickým hip-hopovým beatom. Zvuky tak len dotvárajú atmosféru, v popredí sú husto naložené slová, ktorými Eminem vyvoláva množstvo diskusií.

V amerických a britských médiách sa najčastejšie spomínajú slohy, v ktorých Eminem menuje amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a označuje ho za neriadenú strelu. Podľa niektorých však inde v texte nepriamo kritizuje aj jeho oponentku Hillary Clinton. Väčšina textu je totiž diskutabilná a dešifrovať jeho významy majú problém aj ľudia, pre ktorých je angličtina rodným jazykom a poznajú americké reálie lepšie ako my. Aj preto novinka, ktorú si za necelých 24 hodín prehralo už takmer 3,5 milióna ľudí, vyvolala na Twitteri aj v médiách množstvo protichodných reakcií a diskusií.

Isté je, že Campaign Speech sa okrem prezidentských volieb dotýka aj viacerých ďalších horúcich tém, ako sú policajné násilie, sociálna nerovnosť, či sexizmus a mizogýnia. Komerčne najúspešnejší raper v histórii pritom využíva množstvo originálnych metafor, prirovnaní a odkazov na medializované udalosti či známe osobnosti. Ako uvádza stránka Genius.com zaoberajúca sa analýzou (nielen) hip-hopových textov, v novinke zaznie celkovo 22 mien osôb. Okrem Trumpa napríklad aj autorka detektívok Agatha Christie, rôzne filmové postavy, športovci a hudobníci Prince a Robin Thicke alebo herci Edward Norton, Chuck Norris, Dustin Hoffman, David Hasselhoff, Ben Stiller a Catherine Bach.

Ďalšou zaujímavosťou je, že v siedmich minútach a 47 sekundách zaznie celkovo 1495 slov. Tentokrát však Eminem nemá až takú kadenciu ako v skladbe Rap God z jeho zatiaľ posledného albumu The Marshall Mathers LP 2 (2013). V nej zaznelo 1560 slov za šesť minút a jednu sekundu, za čo mu patrí rekord v Guinnessovej knihe za "najviac slov v populárnej skladbe".


Okrem zverejnenia Campaign Speech 44-ročný raper v stredu na Instagrame oznámil, že pracuje na novom albume. Jeho názov ani predbežný termín vydania však neprezradil. Taktiež nie je známe ani to, či sa na albume bude nachádzať Campaign Speech. Keďže však ide o freestyleovo ladenú novinku, je možné, že je len spôsobom ako na seba po dlhšej dobe upozorniť a prvý singel so štandardnejším hudobným podmazom ešte len príde.

Eminem, vlastným menom Marshall Bruce Mathers III., debutoval v roku 1996 albumom Infinite, ktorý mu však nepriniesol úspech. Známym sa stal až o tri roky neskôr po vydaní nahrávky The Slim Shady LP (1999), ktorá obsahuje hit My Name Is. Nasledovali The Marshall Mathers LP (2000), The Eminem Show (2002), Encore (2004), Relapse (2009), Recovery (2010) a The Marshall Mathers LP 2 (2013). Okrem toho je členom formácií D12 a Bad Meets Evil - s D12 má na konte štúdiovky Devil's Night (2001) a D12 World (2004), s Bad Meets Evil zas EP Hell: The Sequel (2011). Je držiteľom pätnástich cien Grammy a v roku 2003 získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu Lose Yourself zo snímky 8. míľa (2002), v ktorej si aj zahral.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - 2dopeboyz.com, archív)
Foto: Facebook.com/eminem

Súvisiaci interpreti: Eminem