Nestáva sa často, aby sa v jednej pesničke stretli takéto osobnosti. Nahrávka, v ktorej spievajú Marika Gombitová, Richard Müller, Janko Lehotský a Vašo Patejdl predsa existuje... Volá sa „Snehové sypané“ a vychádza na jednej vianočnej kompilácii...

Spomínaná skladba má rovných dvadsať rokov. Prvýkrát sa objavila na malej platni vydavateľstva Opus pod názvom „Slávnosť úprimných slov“. Všetkých päť piesní, ktoré obsahuje, napísal Vašo Patejdl – s výnimkou titulnej, ktorej spoluautorom je Marika. Naspievali ju spolu s jej dlhoročným spoluhráčom z Modusu Jankom Lehotským. O texty sa postaral Kamil Peteraj. Jednu skladbu spieva Marika sólovo („Vianočný popevok“), jedna je jej duet s Vašom („To čo je v nás“). Piata skladba na spomínanej platni je v podaní Detského zboru Čs. rozhlasu („Prskavky“).

„Snehové sypané“ môže byť pre mnohých prekvapením. Táto pieseň je určite raritná z viacerých dôvodov – ide vôbec o prvú spoluprácu medzi Gombitovou a Lehotským po jej odchode z Modusu začiatkom osemdesiatych rokov a je to asi jediná pesnička, v ktorej sa ako speváci stretli Müller, Lehotský a Patejdl (Marika, Janko a Meky Žbirka ešte za čias Modusu naspievali napríklad ich prvý veľký hit „Úsmev“, Marika s Vašom neskôr urobila úspešný duet „Uličník bozk“).

„Snehové sypané“ vychádza v týchto dňoch na kompilácii vydavateľstva Opus „Gold Vianoce“, ktorá je pokračovaním obľúbenej edície „Gold“. Okrem spomínanej raritky obsahuje aj známe hity „Vianočný Karol“ (Hex), „Každý deň budú vraj Vianoce“ (Meky Žbirka a skupina Lojzo), za zmienku stoja aj „On, ona, ono“ od Pehy, Dano Junas a jeho „Vianočná pieseň“ či skupina Collegium Musicum a ich „Srdce zo zrkadla II“, alebo „Poďme bratia do Betlehema“ v podaní Tublatanky. Na kompilácii sa nachádza celkovo pätnásť príjemných skladieb. Niektoré z nich stojí za to počúvať počas celého roka.

Peter Lehotský
Foto: Opus


Tracklist:

1. TUBLATANKA – Poďme bratia do Betlehema
2. HEX – Vianočný Karol
3. ELÁN – Jedenáste prikázanie
4. MARIKA GOMBITOVÁ – Vianočný popevok
5. PETER NAGY & JANO BOCKO – Vianoce,Vianoce
6. VIDIEK – Vianoce '97
7. PAVOL HAMMEL – Pieseň o stratenej vianočnej rozprávke
8. PATEJDL, LEHOTSKÝ, MÜLLER, GOMBITOVÁ – Snehové sypané
9. PAVOL HABERA – Vianočný hymnus (Happy Christmas)
10. COLLEGIUM MUSICUM – Srdce zo zrkadla II.
11. DANO JUNAS – Vianočná pieseň
12. BEÁTA DUBASOVÁ – Pár vianočných slov
13. RICHARD MÜLLER – Vianočná
14. PEHA – On, ona, ono
15. LOJZO & MIRO ŽBIRKA – Každý deň budú vraj Vianoce