Štyri najvýznamnejšie spoločnosti v hudobnom priemysle popreli informácie o tom, že podpísali s predstaviteľmi pripravovanej novej služby Qtrax zmluvy o spolupráci. Autori služby sľubujú ponuku miliónov skladieb na voľné stiahnutie, pričom projekt by sa mal živiť príjmom z reklamy a nie poplatkami užívateľov za sťahovanie skladieb a albumov, ako je to napríklad na iTunes.

Predstavitelia spoločnosti, ktorá Qtrax uvádza na trh, vo včerajšej tlačovej správe tvrdili, že podpísali zmluvy s najväčšími vydavateľstvami na trhu - Sony BMG, Warner Music, EMI a Universal Music, a že prvá legálna internetová služba na voľné P2P zdieľanie hudby je tak "plne odobrená hudobným priemyslom".

V tlačovej správe, ktorá upozorňovala na spustenie očakávanej služby, uviedli, že na stránke Qtrax.com bude od dnes prístupných vyše 25 miliónov skladieb od všetkých štyroch major labelov. Sekcia Download však na stránke zatiaľ nefunguje a navyše dnes prišlo oficiálne vyhlásenie Warner Music, ktoré poprelo, že by spoločnosť Qtrax autorizovalo na použitie svojich skladieb v službe na voľné zdieľanie hudby.

Neskôr sa k vyhláseniam pridali aj Universal Music a EMI Group, ktorých predstavitelia potvrdili, že žiadne zmluvy, ktoré by dávali Qtraxu licenciu na ich skladby, zatiaľ podpísané neboli a údajne sa o nich stále diskutuje. Predstavitelia Sony BMG sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili. Dlhoočakávaný debut novej služby je tak pomerne rozpačitý a v tejto chvíli vonkoncom nie je jasné, či napokon Qtrax.com bude prvou stránkou, ktorá zdarma ponúkne sľubovaný obrovský katalóg legálne zdieľanej hudby.

Qtrax bola jednou z prvých služieb, ktorá vznikla po zániku Napsteru - P2P služby, ktorá umožnila miliónom užívateľov zdarma sťahovať nelegálne zdieľanú hudbu. Qtrax však svoje pôsobenie na "čiernom trhu" ukončili niekoľko mesiacov po svojom spustení v roku 2002, aby sa vyhli potenciálnym problémom so zákonom. Namiesto toho sa rozhodli vyvinúť nový model fungovania P2P služby založený na ziskoch z reklamy.

Skladby, ktoré by si užívatelia stiahli cez takúto službu majú byť zabezpečené ochranou DRM, ktorá by znemožnila napálenie takto získanej hudby na CD alebo jej prekopírovanie do prehrávača. Hudbu z Qtraxu by ste tak mohli počúvať len na počítači, do ktorého si ju stiahnete. Qtrax by mal totiž platiť vydavateľstvám licenčné poplatky nie za každé stiahnutie, ale za každé jedno prehratie skladby svojimi užívateľmi.

Momentálne je však budúcnosť tohto modelu nejasná. Predstavitelia Qtraxu dnes po vyhláseniach major labelov, ktoré zo spolupráce nečakane vycúvali, tvrdia, že rokovania stále prebiehajú.

Zdroj: News.com.au, Nme.com