Skladba 'Now And Then' je jednou z tých, ktoré John Lennon napísal ešte v sedemdesiatych rokoch, no nikdy nevyšli. Po troch desaťročiach by však mohla uzrieť svetlo sveta ako pocta Neilovi Aspinallovi - manažérovi, producentovi a blízkemu priateľovi The Beatles, ktorý 24. marca podľahol rakovine pľúc. Otázkou zostáva, či zostávajúci členovia The Beatles - Paul McCartney a Ringo Starr, spoja svoje sily a skladbu sa pokúsia "dokončiť".

Podľa britského denníka The Sun by skladba, ktorá je zašumenou domácou nahrávkou Johna Lennona z roku 1978 zachytenou na audiokazete (pre mladšie ročníky pripájam obrázok), mohla byť po tridsiatich rokoch vydaná. Bude však potrebná jej rozsiahla "rekonštrukcia" tak, aby spĺňala parametre kvalitnej finálnej nahrávky.

Denník cituje anonymný zdroj, ktorý tvrdí, že o vydaní skladby sa už diskutuje, ale zatiaľ údajne nie je jasné, či majú Lennonovi bývalí kolegovia Paul McCartney a Ringo Starr záujem o nahratie a pridanie nových zvukových stôp, ktoré by zmixovali s pôvodnou demo verziou.

"Vedú sa diskusie o dokončení skladby 'Now And Then'. Bol by to ale poriadne tvrdý oriešok. Bude potrebné značné množstvo práce, aby skladbu dostali do stavu, v ktorom ju bude možné vydať," uviedol zdroj. No napriek tomu, že v dnešnej digitálnej ére je dosiahnutie čistého zvuku samozrejmosťou, si mnohí fanúšikovia stále viac cenia umelecký nápad ako kvalitu zvuku a vydanie piesne by privítali.

Skladba 'Now And Then' známa aj pod názvami 'I Don't Want to Lose You' alebo 'Miss You', bola dlho skrytá v archíve Johna Lennona. Až v januári 1994, takmer 15 rokov po jeho smrti, Yoko Ono pri príležitosti comebacku The Beatles (v zložení Paul McCartney, Ringo Starr a George Harrison) darovala McCartneymu dve staré audiokazety s Lennonovými domácimi nahrávkami.

Boli na nich i 'Free As a Bird' a 'Real Love', ktoré The Beatles následne zaradili ako úvodné skladby na prvé dve kompilácie (dvojdisky 'Anthology 1' a 'Anthology 2') sprevádzajúce uvedenie autobiografického dokumentárneho projektu The Beatles Anthology (1995). Úvodnou skladbou na treťom dvojCD 'Anthology 3' mala byť práve 'Now And Then', no gitarista George Harrison jej zaradenie na kompiláciu nakoniec vetoval. Práve kvôli šumu z nekvalitnej nahrávky, ktorý sa im nepodarilo odstrániť ani zakryť.

Ich pokus o jej úpravu z roku 1995 znie takto. Dočká sa zašumená skladba v roku 2008 novej "rekonštrukcie" a konečne i oficiálneho vydania? Postoj Lennonových fanúšikov vystihuje otázka "Čo na tom chcú dokončiť?" i ďalšie komentáre pod originálnym demom na Youtube.com. Nechajme sa prekvapiť...

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org, Youtube.com

Páčil sa ti článok? Daj mu hlas a podpor nás na pošli na vybrali.sme.sk