Patrili k fenoménu polovice deväťdesiatych rokov. Rýchly nástup, relatívne závratný úspech, dynamická hudba, pestrofarebné koncerty, snaha presadiť sa aj v západnej Európe a Spojených štátoch. Made II Mate. Ale aj Made 2 Mate. Ich nezohnateľné hity práve vychádzajú na výberovke „Best of“.

Kompilácia toho najdôležitejšieho od legendárnej a kultovej slovenskej skupiny z dlhodobo nedostupných albumov „Part 1“, „Future In Our Hands“, „Carousel Life“, „Made II Best“, „Tvävä“ a „Bratislavská beatová omša“ obsahuje aj špeciálny bonus od formácie Funkiez, ktorá sa k odkazu Made 2 Mate otvorene (a celkom pochopiteľne) hlási.

Made II Mate vznikli niekedy v roku 1994. Speváčka Katka Korcek sa po ukončení aktivít formácie Accidents Happen, v ktorej pôsobila s Marcelom Palonderom premiestnila do nového projektu Rada „Vrabca“ Ortha. Ten po rozpade inej kultovej skupiny – Isabelle – prešiel od rocku k funku.

Výsledok nenechal na seba dlho čakať. Made II Mate vyhrali súťaž Marlboro Rock-In. Súčasťou výhry bolo aj nahrávanie albumu. (Je paradoxné, že rok predtým výhra tento benefit neobsahovala a možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa vtedajší víťaz – áno, hádate správne, bola ním skupina Accidents Happen – rozpadol.)

Album „Part 1“ znamenal revolúciu v slovenskom éteri. Čisto anglický takmer konceptuálny album obsahoval absolútne muzikantstvo šmrncnuté do nevtieravej hitovosti. „Love Time“, baladické „By The Way“ „When I’m“, „stingovka“ „Mr. Moon“ i absolútne neprekonateľná „Dream On“ priniesli spojenie dvoch výrazných hlasov v prepracovaných aranžoch. Zároveň však ponechávali dostatočný priestor na vyniknutie individuálnych kvalít ostatných členov kapely – Roba Rista, Martina Gašpara a Martina Wittgrubera – a, samozrejme, „Vrabca“ i Katky.


Made II Mate: „Dream On“ (1994)

Platí to tak o „Little Girl“ a Katku pri prvom albume, rovnako ako pre Ortha a jeho famózny spevácky výkon v „Leaving The City“ pri albume číslo dva – „Future In Our Hands“. Ten obsahoval aj ďalšie skvosty, ktoré nájdete na kompilácií. Obsiahnuté sú aj „jamová singlovka“ „Do You Love Me?“, prerábka hitu Steve Wondera „I Just Called 2 Say“, slovenská „Fönky nálada“, „Internacionála“ s Davidom Kollerom, „Sexy Lady“, vianočnú „Santa Claus Is Coming To The Town“ – jednoducho všetko, čo si pri vyslovení spojenia Made II Mate vybavíte. Sedemdesiat sedem minút síce nepokrýva „kompletku“ skupiny – o viacerých skladbách, ktoré sa na kompiláciu nedostali by sme mohli diskutovať, prečo sa tak nestalo – ale dáva dokonalý prehľad o fenoméne, ktorý znamenal pre domácu hudobnú scénu zjav, na ktorý sa nezabúda.

1. Do U Love Me?
2. Dream On
3. Fönky nálada
4. I Just Called 2 Say I Love You
5. Street Dance
6. By The Way
7. Change Your Mind
8. Internacionála (Slová, slova, words)
9. Little Girl
10. Sexy Lady
11. Shoopinana
12. Mr. Moon
13. Leaving The City
14. Let Me Follow U
15. Fathers And Sons
16. Game Is Over
17. Santa Claus Is Coming To Town
18. Kráľ diskoték (bonus track – FUNKIEZ)

Peter Lehotský
Foto: Opus/Forza Music