Šiesty štúdiový album južanského rapera Lil Waynea 'Tha Carter III', ktorý je zároveň posledným dielom albumovej trilógie Tha Carter, debutuje v rebríčku Billboard 200 s obrovským náskokom pred všetkými ostatnými albumami. Za týždeň od vydania si ho kúpilo viac než milión fanúšikov. 'Tha Carter III' je prvým albumom od roku 2005, ktorý prekonal túto magickú hranicu.

Naposledy sa k sedemcifernej hodnote predaja v priebehu prvých siedmych dní v predaji dopracoval 50 Cent so svojím albumom 'The Massacre' v marci 2005. Lil Wayne svoj nový album úspešne uviedol na trh singlom 'Lollipop' so Static Majorom, ktorý po marcovom vydaní dosiahol prvé miesto v rebríčku singlov Billboard Hot 100 a bodoval aj v ďalších svetových hitparádach.

Lil Wayne, vlastným menom Dwayne Michael Carter, dosiahol s novým albumom viac než štvornásobnú predajnosť v prvom týždni ako pri svojom zatiaľ najúspešnejšom albume. Tým bola v roku 2005 druhá časť trilógie 'Tha Carter II', ktorú si po vydaní za týždeň kúpilo približne 238 tisíc fanúšikov.

V roku 2006 sa zo žiadneho albumu počas prvého týždňa na trhu nepredalo viac než 800 tisíc kópií. Najlepšiu predajnosť od úspechu Fiftyho 'The Massacre' zaznamenal minulý rok Kanye West. Ten so svojím albumom 'Graduation' dosiahol viac než 957 tisíc predaných kópií, vďaka čomu v súboji predajnosti porazil práve 50 Centa, ktorého album 'Curtis' vyšiel v rovnaký deň.

S obrovským odstupom za Lil Waynom je na druhej priečke jeho gangsta rapový kolega Plies s albumom 'Definition of Real' (predajnosť 215 tisíc kusov). Na trojke je kompilácia 'Now That's What I Call Music! 28' (132 tisíc), na štvorke minulotýždňová jednotka 'Indestructible' od metalových Disturbed a prvú pätku uzatvára Usher so svojím albumom 'Here I Stand'.

Album Lil Waynea debutoval vo veľkom štýle, no na budúci týždeň sa očakáva nástup kapely Coldplay do amerického rebríčka. Po tom, ako si za tri dni v predaji nového albumu 'Viva la Vida' podmanili Britániu, by mohli lámať rekordy aj za veľkou mlákou. Album tam vyšiel oficiálne až včera a podľa dostupných informácií Nielsen SoundScan sa ho za jediný deň predalo viac než 316 tisíc kusov. Ich posledný album 'X&Y' si v roku 2005 za prvý týždeň v predaji kúpilo viac než 737 tisíc fanúšikov.

Zdroj: Billboard.com, wikipedia.org