Holandské vydavateľstvo Shaded Moon Entertainment uviedlo v lete na trh kompiláciu 'Melodic Metal Worldwide'. Ako napovedá samotný názov, ide o výber skladieb od interpretov z celého sveta, vrátane Slovenska. Naším zástupcom je skupina Courthouse, ktorá na kompiláciu prispela skladbou 'The Supreme Prophecy'.

Na kompilácii sú okrem slovenskej kapely Courthouse aj kapely z Izraela, Švédska, Talianska, Fínska, Malajzie, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Argentíny, Mexika a Francúzska. Výťažok z predaja historicky prvej svetovej kompilácie melodického metalu ide pre organizáciu Tim and Kim Village pôsobiacu v severnej Etópii, ktorá vytvára projekty na priamu podporu zamestnanosti, hygieny a vzdelanosti miestnych obyvatelov.

Vydavateľstvo svojim počinom otvorilo dvere pre hudobné skupiny z rôznych krajín a kontinentov. Touto výberovkou sa teda dostala do celosvetovej sféry pôsobenia aj slovenská formácia Courthouse - metal opera. Skupinu založil hudobný skladateľ Štefan Šidó v roku 2005 ešte ako študent spolu s basgitaristom Viktorom Cotiofanom.

"Števo ma oslovil so svojim nápadom a ponúkol mi, aby som si vypočul albumy Rhapsody, či sa mi také niečo páči. Zapáčilo sa mi to a odkázal som mu, že poďme dačo také spraviť. Nie je to podobné nakoniec, ale dá sa to zaradiť do rovnakého žánru, symfonického metalu. Prvé nahrávky sme si vymieňali dokonca ešte na magnetofónových páskach. Jednotlivé podklady mi dal už potom na cédečkách a ja som do nich tvoril basu." - hovorí o začiatkoch ich spolupráce Viktor.

"Neskôr sme oslovili gitaristu Peťa Luhu, ktorý sa nám sám ponúkol na spoluprácu a nahral výborné gitary. Skúšali sme jednu amatérsku speváčku, avšak po nahratí sa ukázali nedostatky a Števo oslovil kamarátku z konzervatória, ktorá výborne zapadla a má profesionálnu techniku spevu. Nahrali sme demo s troma skladbami a dali sme nejaké ukážky aj na internet na našu vlastnú stránku www.courthouse.sk. Tento krok mal nakoniec kladnú odozvu od ľudí z viacerých kontinentov. Dokonca si objednala pár kusov aj jedna japonská CD predajňa a všetky sa vypredali."

"Krátku dobu na to došla ponuka od holandského vydavateľstva Shaded moon Entertainment na túto výberovku. Je to pre nás veľký krok do sveta a motivácia, aby sme v projekte pokračovali. Na ďalších nahrávkach bude aj mužský operný hlas, tiež z konzervatória v Bratislave. Gitarista sa však projektu ďalej nevenoval a tak som zohnal nového, ktorého sme už otestovali na skúšobných podkladoch. V blízkej dobe sa chystáme pokračovať v nahrávaní ďalších skladieb." - dodáva Viktor Cotiofan.

Kompilácia 'Melodic Metal Worldwide' obsahuje skladby:

1. Altharya - 'The Heir'
2. Astral Kingdom - 'Escape your fate'
3. Nhorizon - 'Ancient Way'
4. Thaurorod - 'Into the realms of hidden me'
5. Symphonia - 'Hasutan'
6. Forever Storm - 'Battle Cry'
7. Courthouse - 'The Supreme Prophecy'
8. Symbolic - 'Don't turn away'
9. Fausto - 'Guerrero'
10. AdllivyttumM - 'Sendero del Bosque'
11. Operadyse - 'Celestial Sword'
12. Mercuria - 'Nightwatcher'
13. Fugatta - 'Secret of Eternity'
14. Abaddyon Project - 'Nevermore'

Informácie pre Hudba.sk poskytol Viktor Cotiofan. Viac informácií o kapele Courthouse nájdete na stránke Courthouse.sk. Viac info o kompilácii 'Melodic Metal Worldwide' hľadajte na Myspace.com/shadedmoonentertainment.