K tomu, že minulý týždeň bol v Bratislave mimoriadne nabitý zaujímavými koncertami prispelo veľkou mierou aj bratislavské Centrum súčasnej kultúry A4 - nultý priestor. Po vynikajúcom pondelkovom koncerte Silver Mt. Zion sa tam s očakávaniami nemenej silného hudobného zážitku v piatok uskutočnilo aj vystúpenie americkej formácie Animal Collective.

Pár slov k ich vystúpeniu nájdete pod fotoreportom.



Koncertu Animal Collective predchádzala krátko po ôsmej experimentálno elektronická exhibícia Karla Bauera, tvoriaceho pod menom Axolotl. Jeho miestami ambientné, inokedy zase tanečné, no v každom prípade poriadne psychedelické a hlučné vystúpenie bolo zaujímavým predkrmom pred nástupom hviezdy večera. Po asi štyridsať minútovej pauze, počas ktorej sa priestory A4ky ešte stále zapĺňali fanúšikmi so značne medzinárodným obsadením, sa niekoľko minút po pol desiatej na pódiu objavila trojica mladých hudobníkov.

Aj keď oslabení o dovolenkujúceho Deakina, Animal Collective v zložení Geologist, Avey Tare a Panda Bear predviedli bohatý program, ktorý bol reflexiou ich mimoriadnej tvorivej potencie (v januári vydajú už svoj deviaty album od roku 2000). Odzneli skladby zo zatiaľ posledného, kritikou oslavovaného albumu 'Strawberry Jam' ('#1', 'Peacebone', 'Fireworks'), z freak-folkovej piatej štúdiovky 'Sung Tongs' ('Leaf House', 'Who Could Win a Rabbit'), z prvotiny 'Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished' ('Chocolate Girl') či z pripravovaného nového albumu 'Merriweather Post Pavilion' ('Also Frightened', 'Daily Routine', 'Brothersport'), ktorý vyjde v januári budúceho roka.

A aj keď v ich prípade nejde o dychvyrážajúce inštrumentálne sóla, rozhodne sú kapelou, ktorá dokáže naživo uchvátiť. Až natoľko, že to v piatok miestami so svojím hlučným a schválne trochu rozladeným zvukom preháňali. Ostrá rytmika elektronických bicích a psychedelicky zašumený zvuk elektrických gitár, klávesov, samplerov a ďalších "krabičiek", ktoré hrajú popri indie-popových a pesničkárskych spievankách v ich hudbe hlavnú úlohu, zrejme mnohých nechali kráčať domov s pískaním v ušiach. Našťastie v spojení s dobrým pocitom a príjemným zážitkom z koncertu, aký sa na Slovensku len tak nevidí...

Text: Patrik Marflák
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Animal Collective