Už tento víkend sa uskutoční ďalší ročník Bratislavských jazzových dní. Účinkujúcich prvého festivalového dňa sme si predstavili, no nemenej zaujímavý program je pripravený na sobotu 25. októbra. Slovensko-americké duo Radovan Tariška & Ryan Carniaux, fenomenálny taliansky gitarista Gianfranco Continenza s kapelou, jedinečný spevácky zjav Karin Allyson z USA, či britská jazz-popová stálica Swing Out Sister. Na druhom pódiu zažiari rakúska Stefan Wagner Group. S profilmi začíname od headlinerov sobotného večera v bratislavskom PKO.

► Swing Out Sister (GB)

Swing Out Sister je britská jazz-popová skupina, ktorá svoju už vyše dvadsaťročnú kariéru odštratovala v roku 1986 celosvetovým megahitom 'Breakout'. Na štartovaciej čiare svojho štýlu stáli spolu s Matt Bianco, ale na rozdiel od nich sa už začiatkom 90-tych rokov odklonili od elektronického popového soundu a inšpirovali sa jazzom, soulom a funkom 60-tych a 70-tych rokov.

Swing Out Sister je duo, ktoré svoju dráhu začalo ako trio v zostave Andy Connell (klávesy), Martin Jackson (bicie), a Corinne Drewery (spev). Connell a Jackson už predtým hrali spolu v new wave skupinách A Certain Ratio a Magazine, Drewery bola modelkou a módnou návrhárkou. Debutový album 'It's Better to Travel' sa v roku 1987 ocitol na špici hitparád na celom svete, aj v rodnom Anglicku. Album bol vtedy novátorským mixom jazzu and elektropopu, so živými dychmi, bicími, a xylofónmi. Swing Out Sister sa ihneď zaradili do exkluzívnej partie k Sade, Matt Bianco, a Style Council. Album bol v Amerike nominovaný na Grammy v dvoch kategóriách. Počas nahrávania druhého albumu skupinu opustil bubeník Martin Jackson, ktorý sa pridal k Frankovi Zappovi.

Druhý album 'Kaleidoscope World' vyšiel v roku 1989, s nadšeným prijatím publika aj kritikov. Swing Out Sister už na tomto albume naznačili ústup od modernistického popového zvuku, a začali znieť viac jazz-funkovo, viac retro. Najväčšou inšpiráciou sa pre nich stali Stevie Wonder, The Jackson Five, a ich doba. Swing Out Sister odvtedy vydali ďalších šesť albumov. V hudobných časopisoch nedostali nikdy menej ako štyri hviezdičky z piatich. Pesnička z filmu Štyri svadby a jeden pohreb sa stala ich ďalším svetovým hitom. Swing Out Sister sú už dvadsať rokov stálicou príjemne počúvateľného, svižného, tanečného, a moderného jazzu. Nový album vydali vo februári 2008, na jar absolvovali aj vyčerpávajúce japonské a ázijské turné. Na BJD vystúpia so špeciálnou akustickou verziou svojho aktuálneho programu, na pódiu s dvoma speváčkami, gitarou, klavírom, a perkusiami.

► Karrin Allyson (USA)

Speváčka Karrin Allyson pochádza z Arkansasu, vyštudovala klasické piáno v Omahe, kde aj začala svoju profesionálnu kariéru ako interprétka klasických pesničiek 70-tych rokov. Hrala a spievala skladby od Joni Mitchell či Carole King, mala funk-rockový repertár, a bola kapelníčkou v čisto ženskej skupine. Keď jej zavolal Ron Schoonover, majiteľ legendárneho jazzového a bluesového klubu Phoenix v centre Kansas City, neváhala, a prijala ponuku. Stala sa rezidentkou klubu, kde sa neskôr zoznámila aj so svojou neskoršou kapelou.

Od roku 2000 býva v New Yorku, a nie len tak... Je hviezdou tamojšej jazzovej klubovej scény, a miláčikom hudobných kritikov. "Momentálne jedna z najcharizmatickejších osôb na pódiu" - píše New York Times. Associated Press pridáva: "Allyson vie, o čom je spievanie jazzu... niekedy nežná, niekedy nepoddajná, ale vždy napojená na nálady obecenstva." Karrin Allyson od roku 1994 vydala jedásť albumov, z ktorých jeden bol tribute albumom Johnovi Coltraneovi. Posolstvo jej tohtoročného, nového albumu 'Songs of Brasil' je optimistické a regeneratívne.

► Gianfranco Continenza Band (IT)

Gianfranco Continenza je taliansky skladateľ a gitarista. Pochádza z Turína, kde vďaka svojmu otcovi začal hrať na gitaru už ako osemročný. Jeho otec Nino Continenza je taktiež renomovaný jazzový gitarista. Gianfranco vyštudoval Guitar Institute of Technology v Hollywoode so 100-percentým výsledkom, má teda americký červený diplom z hry na gitaru a z jazzu. V roku 1998 v pescare založil Contemporary Music Academy, na ktorej vyučuje najtalentovanejších študentov z celého Talianska. V štúdiách a na pódiách sa aktívne stretol s hudobníkmi ako Bill Evans, Joe Diorio, Mark Egan, Don Mock, Jeff Richman, Scott Kinsey, Jamie Findlay, atď.

Svoj posledný sólový album vydal v marci 2008. Album 'The Past Inside the Present' obsahuje jeho vlastné kompozície, pohybujúce sa v oblasti klasického jazzu a fusion. Na nahrávaní sa spolupodieľali saxofonista Bill Evans, a klávesák Scott Kinsey. Okrem špeciálnych hostí album nahrával so svojou talianskou skupinou, s ktorou vystúpi aj na BJD (Angelo Trabucco - klávesy, Maurizio Rolli - basgitara, Dante Melena - bicie). V tomto roku prispel s basákom Markom Eganom spolunahratou pesničkou na tribute album Mavavishnu Orchestra 'Mahavishnu Re-defined'.

► Radovan Tariška feat. Ryan Carniaux (SK/USA)

Radovan Tariška pochádza z hudobníckej rodiny. K hudbe ho priviedol jeho starý otec, ktorý bol tiež klarinetista a saxofonista. Počas štúdia na Konzervatóriu v Žiline bol členom Big Bandu The Slovak Young Swing Generation, s ktorým vystúpil aj na BJD 1997. Na domácej scéne pôsobil v rôznych projektoch s umelcami ako Juraj Bartoš, Gabo Jonáš, Miki Škuta, Matúš Jakabčic, Peter Lipa, Ľuboš Šrámek, Pavol Bodnár, atď. Získal cenu Ladislava Martoníka ako jazzman roka 2002. Spolupracoval a hral so špičkovými hudobníkmi z celého sveta, s menami ako James Morrison, Philippe Catherine, Oliver Kent, Harry Sokal, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Marcus Strickland, Donald Edwards, Jeremy Pelt, Joan Faulkner, Gabor Winand, Jeff Ballard, či George Mraz.

Ryan Carniaux sa narodil v New Yorku. Svojím talentom sa zaraďuje do novej vlny mladých jazzových hudobníkov v New Yorku, kde patrí k absolútnej špičke. Na Berklee College of Music študoval u profesorov/umelcov ako Tiger Okoshi, Grek Hopkins a Barry Ries. Keďže bol veľmi aktívnym hráčom na bostonskej hudobnej scéne, účinkoval v mnohých kapelách. S bostonskou jazz-funkovou kapelou koncertoval na východnom pobreží, viedol jazzový sextet na turné v Costa Rica, a bol členom kapely Wilsona Rainbowa. V súčasnosti žije v Holandsku, svojou originálnou hrou oslovuje nadšené a vnímavé publikum po celom svete.

Radovan Tariška a Ryan Carniaux sa predstavia aj v piatok 24. októbra na satelitnom podujatí Bratislavských jazzových dní v Žiline.

► Stefan Wagner Group (AUT)

Rakúska skupina Stefan Wagner Group príde na Bratislavské jazzové dni predstaviť svoj nový album 'The Long Walk'. Stefan Wagner je vo Viedni už gitarovou legendou - v rôznych kluboch a na festivaloch vystupuje už od začiatku 90tych rokov. Jeho aktuálna skupina, zostavená z ostrieľaných viedenských jazzmanov, je ovplyvnená predovšetkým moderným jazzom, latinom, a funkom. Stefan Wagner - gitara, Edith Lettner - alt a soprán saxofón, Karl Takats - tenorsaxofón, Nikola Stanosevic - piáno, Wolfgang Heinrich - basgitara, Stephan Brodsky - bicie.

► Kompletný program Bratislavských jazzových dní, vrátane programu satelitných jednodňových podujatí v Košiciach, v Žiline a v Komárne, a informácií o vstupenkách a predpredaji

Foto: Bjd.sk