Jedna z najvýznamnejších britpopových kapiel, Blur, po mesiacoch špekulácií potvrdila návrat na hudobnú scénu. Frontman Damon Albarn, ktorý tento rok odviedol množstvo práce najmä na čínskej opere Monkey: Journey to the West, ale aj na ďalších hudobných projektoch, si tak konečne na svoju bývalú kapelu našiel čas. Predchádzalo tomu aj uzmierenie s gitaristom Grahamom Coxonom, ktorý Blur opustil v roku 2002 po nezhodách pri nahrávaní albumu 'Think Tank' (2003).

Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James a Dave Rowntree sa naposledy v spoločnom koncerte predstavili ešte v roku 2000. Albarn a Coxon, ktorí tento rok počas niekoľkých stretnutí znovu oživili svoje priateľstvo, však v najnovšom spoločnom rozhovore pre britský magazín NME definitívne potvrdili návrat plnej zostavy Blur na koncertné pódiá. Ten sa po deviatich rokoch uskutoční v lete budúceho roka.

"Jednoducho sme cítili, že to bude opäť fungovať," povedal o návrate Blur spevák, skladateľ a multi-inštrumentalista Damon Albarn. "Je to ten pocit, že tu ešte niečo musíme spraviť, že ešte nepatríme minulosti a že má zmysel, aby sme naďalej existovali." Graham Coxon dodal, že už dlhšiu dobu fanúšikov naťahovali, keďže takmer všetko, čo sa medzi nimi dialo v súkromí, sa dostalo aj na verejnosť. "Najmä kvôli tým fanúšikom a všetkým, ktorých to zaujíma, konečne musíme potvrdiť, že sa niečo skutočne chystá."

Vzápätí prezradili aj dátum a miesto svojho spoločného návratu na koncertné pódium - stane sa tak 3. júla 2009 v londýnskom Hyde Parku. Hovorí sa aj o ďalších možných vystúpeniach, najmä o možnom účinkovaní na festivale Glastonbury 2009. Tieto dohady zatiaľ odmietli potvrdiť, no Albarn fanúšikom v celej Británii sľúbil, že onedlho budú ohlásené aj ďalšie koncerty. "Začíname v Londýne, lebo to pre nás dáva zmysel (kapela pochádza z Londýna, pozn. autora). Ale určite vystúpime aj v iných častiach krajiny, pracujeme na tom."

Zdá sa, že v Británii je pre návrat Blur ideálna fanúšikovská "klíma". Tento rok sa po jedenástich rokoch s veľkým úspechom vrátila na scénu ďalšia britpopová legenda The Verve, v druhej polovici roka vydali svoj nový album Oasis a bodovali s ním nielen doma ale aj vo svetových hitparádach.

Či Blur spolu s prípravou návratu na pódiá začnú pracovať aj na nových skladbách, je zatiaľ vo hviezdach, Damon Albarn totiž už dávnejšie potvrdil, že na rok 2009 chystá s Jamie Hewlettom tretí album projektu Gorillaz.

Zdroj: Nme.com

Súvisiaci interpreti: Blur