Americká alternatívna kapela Sonic Youth v júni vydá svoj pätnásty štúdiový album, ktorého nahrávanie v týchto dňoch finišuje. Pracovný názov nového albumu je 'The Eternal'.

Spevák, gitarista a líder kapely Thurston Moore pre britský magazín Uncut prezradil, že ide o "album plný šťavnatých supersonických skladieb". Bude to prvá dlhohrajúca štúdiová nahrávka Sonic Youth od roku 2006, kedy vyšiel album 'Rather Ripped' a zároveň prvý album kapely na nezávislej značke Matador Records (Belle & Sebastian, Cat Power, Mogwai,...).

Kapela Sonic Youth sa sformovala v New Yorku v roku 1981. V prvých rokoch svojho pôsobenia na scéne bola súčasťou umeleckého a hudobného hnutia no wave, ktoré na prelome 70. a 80. rokov prekvitalo v New York City spoločne s punkovou subkultúrou. Do svojho noise rocku postupne vniesli prvky hardcore punku a indie undergroundu. Výsledkom rôznych vplyvov, ktoré siahajú od "krstnej mamy punku" Patti Smith až po avantgardu Johna Cagea, sa Sonic Youth stali jedným z hlavných predstaviteľov vzostupu alternatívneho rocku v USA.

Sú považovaní za kapelu, ktorá "zmenila pohľad na to, čo možno robiť s rockovou gitarou". Okrem neortodoxného ladenia svojich gitár sú známi aj využívaním bubeníckych paličiek či šrobovákov na zmenu zvuku svojich strunových nástrojov.

Okrem štrnástich albumov, ktoré pod názvom Sonic Youth vyšli vo vydavateľstvách ako Neutral, Homestead, SST, či DGC (Geffen), majú na konte aj ďalší album, ktorý v roku 1989 vyšiel ako ich vedľajší projekt pod názvom Ciccone Youth. 'The Whitey Album', na ktorom sa spolu so Sonic Youth podieľal aj basgitarista Mike Watt z kapely Minutemen, je experimentálnou reflexiou a svojím spôsobom i poctou popu 80. rokov - zvlášť Madonne (Louise Ciccone), ktorej tvár je aj na obale "bieleho albumu".

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org
Foto: Myspace.com/sonicyouth, Allmusic.com

Súvisiaci interpreti: Sonic Youth