Počas uplynulej noci rozdávali na druhej strane Atlantiku hudobné ocenenia, ktoré spolu s BRIT Awards patria medzi najsledovanejšie a najprestížnejšie vo svetovom hudobnom priemysle. Tohtoročným Grammy Awards dominovali paradoxne Briti. Poďme ale pekne po poriadku...

Britskí interpreti síce vyfúkli Američanom väčšinu z ostro sledovaných popových a cien, v tých absolútne najsledovanejších kategóriách, v ktorých nejde o žánre, to však bola práve spolupráca umelcov z týchto dvoch krajín. Nahrávkou roka sa stala na základe názoru amerických akademikov pieseň href="http://www.youtube.com/watch?v=1hakouGEXdc" target="_blank">'Please Read The Letter' v podaní britského rockového speváka Roberta Planta a americkej country hviezdy Alison Krauss. Vyšla na albume 'Raising Sand' a na skladbe je zaujímavé aj to, že v oficiálnom rebríčku singlov Billboard Hot 100 sa zatiaľ vôbec neobjavila. Na samotnom albume zase to, že sa stal Albumom roka. Britsko-americké duo získalo i tretiu z cien z kategórie najprestížnejších - Najlepšia popová spolupráca so spevom ('Rich Woman').

V ďalších však už jednoznačne dominovali Briti. Samozrejme okrem R&B a rapu. A niečo pozbierali aj americkí rockeri...

Najlepšou skladbou za rok 2008 je 'Viva La Vida' od skupiny Coldplay, ktorá si domov odnáša aj ocenenie za Najlepší popový výkon dua/skupiny. Do tretice je ich vlaňajší nosič 'Viva La Vida Or Death And All His Friends' Najlepším rockovým albumom.

Krajania Coldplay - skupina Radiohead - si zo slávnostného večera odniesli ocenenie za najlepší alternatívny album. 'In Rainbows' zarezonoval aj tým, že ho niekoľko mesiacov pred oficiálnym vydaním (od októbra 2007 do januára 2008) skupina šírila medzi fanúšikmi priekopníckym spôsobom.

Ďalší Európania - tentoraz francúzska dvojica Daft Punk - si pripísali na konto ďalšie ocenenie Grammy. Ich singel 'Harder Better Faster Stronger' sa stal Najlepšou tanečnou nahrávkou roka a ich live album 'Alive 2007' bol vyhodnotený ako najlepší v kategórii elektronickej a tanečnej hudby.

Objavom roka je britská speváčka Adele, ocenená bola aj v kategórii Najlepšieho popového ženského speváckeho výkonu. Za jej chrbtom ostala nielen Duffy, ale aj Katy Perry, Leona Lewis, Pink a Sara Bareilles.

Dominanciu Britov v popových kategóriách na 51. odovzdávaní cien Grammy potvrdila aj Duffy. 'Rockferry' je Najlepší popový album. Vďaka takémuto rozhodnutiu akademikov s tými svojimi neuspeli dokonca ani Sheryl Crow, skupina Eagles či Leona Lewis.

Domáce farby zachraňovala Jennifer Hudson. Jej eponymický album je vraj to najlepšie zo "šuflíka" klasického R&B, čo vlani uzrelo svetlo sveta. Najlepší album súčasného R&B zase nahrala Mary J. Blige. V rapových kategóriách podľa očakávania dominoval Lil Wayne - získal ocenenia Najlepší rapový album ('Tha Carter III'), Najlepší rapový song ('Lollipop'), Najlepšie rapové sólo vystúpenie a spoločne s Jay-Z, T.I. a Kanye Westom aj Najlepšie rapové vystúpenie dua alebo skupiny.

Producentom roka sa stal známy americký maestro Rick Rubin, ktorý má za uplynulý rok na svedomí albumy 'Death Magnetic' od Metallicy, 'Home Before Dark' od Neila Diamonda, či eponymický album skupiny Weezer. V kategórii Najlepšieho hardrockového výkonu boli ocenení americkí The Mars Volta. Medzi rockermi bol úspešný i Bruce Springsteen. 'Girls In Their Summer Clothes' je Najlepšou rockovou skladbou. Snáď ju bude hrávať aj počas tohtoročného európskeho turné...

Kompletný zoznam víťazov tohto ročníka Grammy v celkovo 110 kategóriách nájdete TU.

Grammy Awards 2009 sa nevyhli ani škandálom, tentokrát s vážnymi následkami. Viac informácií prinesieme v dnešnom spravodajstve.

Text: Peter Lehotský a Patrik Marflák
Foto: Billboard.com, Grammy.com, SonyBMG

Súvisiaci interpreti: Adele, Alison Krauss, Bruce Springsteen, Coldplay, Daft Punk, Duffy, The Mars Volta, Radiohead, Robert Plant