Víťazmi slovenskej časti súťaže Eurovision Song Contest 2009 sú Nela Pocisková s Kamilom Mikulčíkom. Ich spoločný duet 'Leť tmou' získal v nedeľňajšom národnom finále až štvrtinu celkového počtu hlasov, presnejšie 25,27%. Sedemčlenná porota, ktorá mala v rozhodovaní posledné slovo, tento výber potvrdila.

Ďalej určila náhradníkov, ktorí v prípade potreby zastúpia víťaza vo svetovom kole v Moskve - prvým je skupina Mukatado, druhým spevák Tomáš Bezdeda. Víťazná dvojica, ktorá počas celého večera kolísala medzi prvou a druhou priečkou, odviedla podľa vlastných slov dobrú robotu, keďže cítila veľkú zodpovednosť voči svojim fanúšikom.

"Hoci nervozita bola o čosi väčšia, ako to bolo v semifinálovom kole, nemohli sme to pokaziť, mali sme zodpovednosť voči našim priaznivcom," komentovala Nela Pocisková svoje pocity tesne po finálovom kole. Predseda poroty Laco Lučenič bol s výberom reprezentantov spokojný a po skončení finálového večera podotkol: "Treba to len celé rozchodiť a rozdýchať."

Prekvapením večera bola banskobystrická skupina Mukatado s piesňou 'Ja sa mám', ktorá sa v definitívnej tabuľke umiestnila na treťom mieste so 14,73% hlasov. "Bolo to pre nás veľké prekvapko, máme perfektný fanklub," povedala pre agentúru SITA speváčka Janka Kozáková.

Medzi fanúšikov Mukatada patrí aj moderátor Martin "Pyco" Rausch. Ten na ich adresu po skončení národného finále povedal. "Mňa brutálne prekvapili Mukatado, a to v tom najlepšom slova zmysle,“ povedal pre agentúru SITA.

Skupina sa do národného finále dostala na odporučenie poroty z druhého semifnálového kola, nie na základe diváckeho hlasovania. V nedeľnom finále sa však paradoxne vďaka hlasujúcim vyšplhala až na tretiu priečku. Autorkou piesne 'Ja sa mám' je samotná speváčka Mukatada Janka Kozáková. "Ja som sa do tej pesničky absolútne zamiloval, už keď to bolo prvýkrát pustené na skúške," prezradil Pyco.

Moderátor sa priznal, že ho počas celého priebehu súťaže oslovili aj Hudba z Marsu, Smola a hrušky a Tomáš Bezdeda. "Bezdeda začína pomaly smerovať do môjho vkusu. Začína mať taký britský coldplayovský sound. Veľké plus má aj za to, že si skladbu 'Každý z nás' aj sám otextoval, takže neprajníci už nemôžu tvrdiť, že ide o rýchlokvaseného superstaristu," uzavrel moderátor.

Exkluzívnym hosťom večera bol spevák Arash so speváčkou Aysel Teymurzadeh. Spoločne zaspievali tanečný duet 'Always', s ktorým budú reprezentovať Azerbajdžan na svetovom kole súťaže v Moskve. Arash bol zo slovenského finále unesený. "Celá šou na mňa urobila dojem, bolo to tiež veľmi profesionálne," povedal pre agentúru SITA. Arash podľa vlastných slov zbožňuje Slovensko a veľmi rád sa sem vracia. "Ľudia sú tu veľmi milí, sám tu mám veľa kamarátov, ale hlavne niekoľko blízkych priateľov. Úzko spolupracujem napríklad s Jaroslavom Viktorom," dodal 31-ročný spevák.

Divákov roztancovali aj rómski Gypsy.cz, ktorí budú v Moskve zastupovať Českú republiku. Kým naši západní susedia sa súťaže účastnia pravidelne, Kamil Mikulčík a Nela Pocisková sa stali reprezentantmi Slovenska na Eurovízii po desiatich rokoch. Duet 'Leť tmou' zaznie na svetovom semifinále v Moskve v pondelok 16. marca.

Kompletné poradie SMSkového hlasovania v slovenskom finále:

1. Kamil Mikulčík & Nela Pocisková
2. Tomáš Bezdeda
3. Mukatado
--
4. Mária Čírová
5. Martina Schindlerová
6. Robo Opatovský
7. Samo Tomeček & Free Inna Cage
8. Janais
9. Smola a hrušky
10. Peter Bažík a Andrea Súlovská
11. Komajota
12. Michal Chrenko
13. Robo Šimko a MassRiot
14. Andrea Zimányiová
15. Zachariáš Hubáček
16. VIP

--
Zdroj: SITA, STV.sk
Foto: STV.sk

Súvisiaci interpreti: Arash, Mukatado