Prvý a zatiaľ jediný ekologicky orientovaný benefičný open – air festival na Slovensku, ktorý mal v minulom roku svoju úspešnú premiéru v Trnave a vysadilo sa z neho až 20 odrastených stromov na sídliskách, sa uskutoční už po druhýkrát! Presnejšie 10. júla v Mestskom amfiteátri v Trnave.

Na svoje si prídu priaznivci hudby, filmu, tanca, vernisáže, odborných besied, ktoré budú v kontexte s ochranou životného prostredia a prírody, pretože program EKOfestu bude v tomto roku bohatší, pestrejší a žánrovo rozmanitejší.

V rámci koncertov hudobných kapiel nebude chýbať folk, rock, big beat, ska, punk, metal a ich odnože.

Na EKOfeste vystúpia: Polemic, Konflikt, Arzén, Karpina, Hudba z Marsu, Smola a hrušky, Sakumprásk, Golden vein, Mladé rozlety, The Paranoid, Výzva a Mimo prevádzky.

Na priaznivcov alternatívnych filmov čaká dvakrát viac filmov, ako v roku minulom. Pavol Barabáš, ktorý získal za svoje diela mnohé významné medzinárodné ocenenia, nám predstaví zo svojej dielne film Bhután – Hľadanie šťastia.

Výpoveď známeho speváka zo Slobodnej Európy, ktorý nadobudol na cestách do Indie a Himalájí pokoru, silu a vnútorné vyrovnanie s problémami, ponúkne dokument Whisky očami Dušana Drobného.

Nadčasové a trvalo udržateľné princípy ponúknu ďalšie dva dokumenty: Znovuzrodenie lesa a Divoké Karpaty. Úplnými novinkami tohto ročníka bude vernisáž fotografií s environmentálnym nádychom, ako aj tanečné vystúpenie na Metalicu – Unforgiven 3. Novinkou najmä pre intelektuálnejšiu časť publika a zanietených budú aj tri besedy na environmentálne témy a problémy. Odštartuje ich beseda pod názvom Environmentálna kríza, jej príčiny, dôsledky a šance k vyriešeniu. Druhou bude Globalizácia – kríza modernej spoločnosti, jej dôsledky a možné východiská v globalizovanom svete a treťou besedou je Konzumizmus. Kolorit podujatia dotvorí aj v tomto roku prezentácia ochranárskych združení: Greenpeace, VLK, Priatelia Zeme.

Každý môže ovplyvniť počet pestrofarebných ruží v meste, pretože výťažok zo vstupného je z tohto multižánrového festivalu venovaný práve na ich výsadbu. Motto EKOfestu 2009 znie: „Čím viac nás príde, tým viac ruží rozkvitne.“ Ich výsadba bude opäť vyjadrením našej túžby po zlepšení stavu životného prostredia a prírody, ale aj pestrosti a rozmanitosti, ktoré bude symbolizovať následné rozkvitnutie pestrofarebných ruží.

Redakcii Hudba.sk poskytla informácie Monika Tholtová z agentúry Duna.