Na oslavách 20. výročia pádu železnej opony na Hrade Devín vystúpi v sobotu 15. augusta bývalý spevák progresívnej skupiny Yes, anglický muzikant Jon Anderson. Na sobotňajšej tlačovej konferencii v Ostrave to potvrdil sám Anderson.

Detaily vystúpenia 64-ročného hudobníka v blízkosti slovenskej metropoly s ním cez víkend počas festivalu Colours of Ostrava dohadoval bývalý slovenský minister kultúry Ladislav Snopko (vo funkcii v rokoch 1990 - 1992). Práve on bude spomienkovú akciu, konanú v sobotu 15. augusta, moderovať.

Andersona mal do Bratislavy dotiahnuť hudobný skladateľ Peter Machajdík, ktorý mu na jeho CD 'Namah' prispel vokálom. Ich spolupráca sa začala rozvíjať niekedy v roku 2007. Na spomienkovej akcii má Anderson odspievať jednu ich spoločnú pieseň.

Názov podujatia je Tribute To Freedom - Pocta slobode. V Bratislave by mal Anderson odohrať hodinový akustický set obsahujúci napríklad skladby z albumu 'Close to the Edge' (1972), ktoré v kapele Yes vytvoril spoločne s gitaristom Steviem Howeom. Na pódiu ho doplnia špičkoví slovenskí hudobníci Oskar Rózsa (basgitara), Miki Škuta (klávesy), Martin Valihora (bicie nástroje) a Juraj Burian (gitara).

Okrem tejto hviezdnej zostavy na akcii vystúpi kapela Bez ladu a skladu, ktorá už inak nekoncertuje, ďalej Marta Kubišová so skupinou Petra Maláska, Pražský výběr II, Marián Varga a Vladimír Merta.

Hrad Devín sa do pádu železnej opony v roku 1989 nachádzal v tesnej blízkosti prísne stráženej hranice s Rakúskom, ktorá tvorila bránu do demokratického sveta. Ďalej sa tiahla po dnešnej hraničnej línii Českej republiky, pokračovala líniou hraničnej čiary s Nemeckom. Končila sa približne pri západočeskom meste Aš. Na jeho úrovni ležal začiatok hranice rozdeľujúcej dnešnú Spolkovú republiku Nemecko na dve krajiny s jedným národom: demokratické Západné Nemecko a komunistickú Nemeckú demokratickú republiku.

Príslušníci pohraničnej stráže za 40 rokov zastrelili alebo inak usmrtili desiatky ľudí túžiacich začať nový život mimo ostnatým drôtom obohnaného územia komunistami ovládaného totalitného štátu pri pokuse prekonať prísne stráženú hranicu.

Zdroj: SITA, -leh-
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu, Marta Kubišová, Pražský výběr, Yes