Slovenská televízia po roku opäť odštartovala hudobnú autorskú súťaž Eurovision Song Contest 2010. Počas šiestich štvrťfinálových kôl sa predstaví na pódiu 60 interpretov, a tým pádom 60 skladieb, ktoré budú bojovať najprv o postup do národného finálového kola a nakoniec aj o postup do nórskeho Osla, kde sa bude konať medzinárodné finále.

V prvom národnom štvrťfinále, ktoré sa uskutočnilo v piatok 22. 1., sa o postup uchádzali viac-menej známe tváre našej hudobnej scény. No jednotlivé skladby a v niektorých prípadoch aj výkony pripomínali skôr súťaž amatérov.

Pestrosti sa však nedá nič vytknúť. Vypočuť sme si mohli alternatívny rock (Horská chata), folklór (Hrdza), dance music (Dreamtouch), ale najmä pop rock (Tomáš Bezdeda, Michal Chrenko, Michaella, Lucia Olešová, Six and Kristy, Richard Čanaky and FBI či Margot).

Pozitívnym prekvapením bolo vystúpenie Richarda Čanakyho and FBI, ktorého meno sa automaticky spája s piesňami pre deti. Ukázal, že vie robiť aj hudbu pre dospelých. Príjemné vystúpenie predviedla aj Lucia Olešová so svojím zamatovým hlasom, no text skladby ju v tejto súťaži nepodržal, práve naopak. A zopárkrát ju sklamal aj preskakujúci hlas.

Azda medzi najzvláštnejšie patrilo vystúpenie formácie Dreamtouch. Predviedli skladbu v štýle dance music, poprepletanú rapom, ktorá nezaujala ani textom a po hudobnej stránke už vôbec nie. Možno to označiť za záležitosť, aká na Slovensku, snáď s výnimkou dedinských diskoték, už roky nemá uplatnenie.

Pre štyroch finalistov sa však stal večer úspešným, pretože sa im podarilo postúpiť. Patrí medzi nich aj kapela Hrdza, ktorá sa so svojím moderným folklórom umiestnila možno až prekvapujúco na prvom mieste. Druhé miesto obsadil Richard Čanaky and FBI so skladbou 'Zlomené krídla'. Na treťom mieste sa umiestnil Tomáš Bezdeda a jeho skladba 'Na strechách domov'. Poslednou postupujúcou je speváčka Michaella, ktorej s piesňou 'O nás' patrí štvrté miesto.

V druhom štvrťfinálovom kole viedla v rebríčku takmer po celý čas speváčka a huslistka Mista, ktorá napokon aj vyhrala. Na stupni víťazov sa umiestnila aj skladba 'Figaro' od zoskupenia Pavol Remenár, Klára & Liquid Error, ktoré ponúklo skombinovanie neskombinovateľných žánrov, nakoľko sa v piesni prelínala opera s rapom. Tretiu priečku obsadil Peter Bažík so svojou nečakane rockovou skladbou 'Paradise vs. Babylon'. A snáď najväčším šokom bol postup čerstvo vytvorenej skupiny Get Exploted, ktorá pri prezentácii svojej piesne 'Blue Sun' predviedla okrem tanečných disco rytmov aj niečo ako nepodarenú travesti šou.

Jediní interpreti, pri ktorých možno hovoriť o tom, že predviedli svoje kvality či už po stránke hlasovej alebo ako autori textov či hudby boli Dominika Mirgová, Viki Matušovová a Matej Koreň. Ostatné vystúpenia pôsobili iba ako chabé pokusy zviditeľniť sa.

No ako vidno na výsledkoch diváckeho hlasovania, práve tieto "originálne" vystúpenia sa tešili najväčšiemu úspechu. Avšak pri predstave, že by mal našu krajinu reprezentovať niekto zo štyroch postupujúcich muzikantov, snáď okrem Petra Bažíka, sa môžeme už teraz tešiť na riadne fiasko.

Výsledky 1. štvrťfinále:

1. Hrdza - Taká sa mi páči - 19,5%
2. Richard Čanaky & FBI - Zlomené krídla - 18,5%
3. Tomáš Bezdeda - Na strechách domov - 16,9%
4. Michaella - O nás - 15,9 %
5. Horská chata - Myslíš, že vieš, kto som? 8,7%
6. Six & Kristy - Priestor pre dvoch - 5,9%
7. Lucia Olešová - Rok a pol - 5,0%
8. Michal Chrenko - Kto vlastne som - 3,9%
9. Dreamtouch - Je to OK! - 3,1%
10. Margot - Tak ma hrej - 2,5%

Výsledky 2. štvrťfinále:

1. Mista - Emotions - 16,05%
2. Pavol Remenár, Klára & Liquid Error - Figaro - 15,97%
3. Peter Bažík - Paradise Vs. Babylon - 15,09%
4. Get Explode - Blue Sun - 12,70%
5. Matka Guráž - Listobranie - 10,11%
6. Metalinda - Keď strácam dych - 9,85%
7. Matej Koreň - Kocka pána Rubika - 6,57%
8. Viki Matušovová - Uhol pohľadu - 5,81%
9. Dominika Mirgová - Cesta snov - 4,90%
10. Funny Fellows - Obrázok - 2,94%

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Stv.sk/eurosong2010

Súvisiaci interpreti: Hrdza, Mista