Počnúc 9. októbrom – v tento deň sa v roku 1940 narodil hudobník a spisovateľ John Lennon – sa na území jeho rodného mesta Liverpool bude konať séria podujatí. Má pripomenúť život a dielo tejto významnej osobnosti druhej polovice 20. storočia.

Ako píše britský portál NME.com, séria podujatí vyvrcholí 9. decembra 2010, deň po 30. výročí zavraždenia slávneho hudobníka pred jeho apartmánom v New Yorku. Starosta Liverpoolu Mike Storey sa pre BBC vyjadril: "John Lennon je jednou z najvýraznejších postáv 20. storočia a vďaka nemu sa Liverpool stal známym mestom na celom svete. Lennonov mierový odkaz je rovnako dôležitý aj dnes a je stále pre mnohých inšpiráciou."

Podľa starostu podujatie pod názvom The John Lennon Tribute Season umožní pripomenúť si rodáka ako človeka, oslávi jeho hudbu a podčiarkne jeho prínos pre Liverpool.

John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr a George Harrison boli členmi legendárnej britskej skupiny Beatles. Je symbolom 60. rokov, napriek tomu, že prestala existovať na jar 1970 z jej hudobného odkazu čerpali alebo čerpajú ďalšie generácie interpretov vrátane Blur, Oasis či slovenských Le Payaco.

Lennon využil na prelome 60. a 70. rokov svoju popularitu na to, aby poukázal na nezmyselnosť vojen. Kvôli jeho podpore mierového hnutia bol bodom záujmu amerických tajných služieb. V roku 1969 vrátil kráľovnej Rad britského impéria na protest, že Veľká Británia podporovala USA vo vojnovom konflikte vo Vietname. Rad získal ako člen Beatles v roku 1965 a bol povýšený do rytierskeho stavu. Vyznamenanie patrí k najvyšším britským vyznamenaniam a jeho vrátenie znamenalo verejný škandál.

Zdroj: NME.com
Foto: JohnLennon.com

Súvisiaci interpreti: John Lennon