Organizátori podujatia Open Jazz Fest 2010 - jediného slovenského jazzového open-air festivalu - oznámili meno tohtoročného headlinera. Je ním držiteľ siedmich cien Grammy - fenomenálny Al Jarreau, ktorý si po necelých dvoch rokoch opäť príde podmaniť slovenské publikum. V roku 2008 sa v rámci BJD predstavil v Bratislave a v Košiciach. Tentokrát zaspieva pod holým nebom na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom.

"Jeho jedinečný hlasový prejav je jedným z najvzácnejších pokladov hudobného sveta. Vďaka inovatívnemu muzikálnemu vyjadrovaniu sa stal Al Jarreau jedným z najvzrušujúcejších a kritikmi oceňovaných interpretov súčasnosti," uviedla PR manažérka Open Jazz Festu Saša Štullerová.

Návštevníci festivalu sa môžu v dňoch 30. a 31. júla tešiť aj na AMC trio s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom, Nicolas Simon Quartet z Rumunska, medzinárodné trio Juraja Buriana, BKK trio či nemeckú jazzovú hviezdu - kapelu Subtone.

Al Jarreau pochádza z lousianskej rodiny, kde bol otec kazateľom a matka hrávala v kostole na organe a klavíri. Jeho hudobná budúcnosť sa začala profilovať v San Franciscu, kde účinkoval v malom jazzovom klube s triom vedeným George Dukeom. Na konci 60. rokov sa presťahoval do Los Angeles, kde začal účinkovať vo vychýrených kluboch. Neskôr rozšíril svoje pôsobenie aj na New York, kde dostal možnosť účinkovať v televízií po boku mien ako Johnny Carson, Mery Griffin, či Mike Douglas. V roku 1975 debutoval albumom 'We Got By', ktorým si získal srdcia fanúšikov nielen v USA, ale aj v Európe, kde zaň získal nemeckú obdobu Grammy za najlepší výkon v medzinárodnej nováčikovskej kategórii.

Naplno sa však na "starom kontinente" presadil až vďaka európskemu turné po vydaní druhého albumu 'Glow', za ktorý získal druhú Grammy. Prelom v Alovej kariére nastal v roku 1977, keď vydavateľstvo Warners vydalo 'Look to the Rainbow', dvojalbum, ktorý bol trhákom hneď od jeho prvého svetového turné. V tom istom roku zabezpečil tento album spevákovi Grammy za najlepší sólový jazzový vokálny výkon. Na mnohých jeho albumoch sa producentsky podieľali velikáni ako Herbie Hancock, George Duke či Marcus Miller. V marci 2001 bola osadená jeho hviezda na hollywoodskom chodníku slávy ako prejav uznania jednému z najväčších spevákov svojej generácie.

V strednej Európe koncertoval prvý raz práve na Slovensku, v rámci Bratislavských jazzových dní na jeseň 2008. Na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom vystúpi v sobotu 31. júla.

Redakciu Hudba.sk informovala Saša Štullerová, PR koordinátorka Open Jazz Festu. Viac na www.openjazzfest.sk.

--
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Al Jarreau