Českí muzikanti Jan Budař a Michal Hrůza nahrávali v utorok v pražskom štúdiu singel k historickému veľkofilmu Lidice režiséra Petra Nikolaeva. "Producent Adam Dvořák mal krásny nápad urobiť album pesničiek, ktoré sú inšpirované filmom Lidice. Pri tejto príležitosti tiež oslovil mňa, aby som napísal pieseň," povedal Budař, ktorý zatiaľ nevie, či sa skladba objaví aj priamo vo filme alebo len na soundtracku.

Soundtrackový album bude obsahovať celkovo 12 pesničiek a na českom trhu by sa mal objaviť koncom roka. "Myslím, že hudba k filmu patrí, pretože každý z nás ju počúva. Chcel by som, aby si každý na albume našiel svoju skladbu, preto som sa rozhodol ten album urobiť ako prierez všetkými štýlmi," spresnil Dvořák.

Snímka rozpráva o vyhladení obce Lidice nacistickou armádou. Jednou z ústredných postáv je odsúdený vrah Šíma, ktorého hrá Karel Roden. Paradoxne práve fakt, že Šíma strávi niekoľko dní počas 2. svetovej vojny vo väzení, mu zachráni život. Vo filme si zahrajú aj Zuzana Bydžovská, Martha Issová, Ivan Trojan, Václav Jiřáček alebo Milan Kňažko. Vojnová dráma vzniká v česko-poľskej produkcii, pôvodne ju mala režírovať Alice Nellis. Tá však pre zdravotné problémy nemohla v náročných prípravách a samotnom nakrúcaní pokračovať.

--
Zdroj: SITA
Foto: Michalhruza.cz