Koncert, ktorý sa mal pôvodne konať v rakúskom Linci, sa sťahuje bližšie k Bratislave. Viedenská Stadthalle tak už 13. júla privíta vyše 18-tisícový dav a v ňom aj stovky návštevníkov zo Slovenska. Prince sa do krajiny pod Alpami vracia takmer na deň presne 17 rokov od svojho posledného rakúskeho vystúpenia. Exkluzivitu koncertu podčiarkuje fakt, že jeho európske turné bude mať len 3 zastávky!

Hudobník, skladateľ, spevák, aranžér, producent, herec a človek s desiatkami superlatívov, to je Prince. Na svojom konte má vyše 100 miliónov predaných albumov, 14 albumov sa dostalo do Top 10 v predajnosti v USA, sedemkrát získal Grammy, je držiteľom Oskara i Zlatého glóbusu, uviedli ho do Rock'n'rollovej siene slávy, časopis TIME ho zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí na svete... naozaj len málo hudobníkov dosiahlo viac úspechov než Prince.

Legendárny hudobník, vlastným menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v americkom Minneapolise. Jeho otec bol jazzový klavirista, matka sa venovala spevu. Počas kariéry niekoľkokrát zmenil svoje umelecké meno (The Symbol, The Purple one, His Royal Badness, The Artist, ...). Meno Prince mu dal otec vraj preto, aby si prostredníctvom svojho syna mohol plniť svoje neuskutočnené muzikantské sny. Isto však ani sám netušil, že sa mu to podarí viac než dokonale.

Poznávacím rukopisom a znakom jedinečného umelca bola predovšetkým jeho vlastná kombinácia štýlov. Spája rock, funk, soul, pop, R&B, blues a jazz ako nikto iný. Skladby 'When Doves Cry', 'Purple Rain', 'Kiss', 'Thunder', 'Cream', 'U Got The Look', 'Raspberry Beret', 'Sign o the Times', 'Alphabet ST.', '1999', 'Lets Go Crazy', 'U Got the Look', 'Sexy Motherf****r', "Diamonds And Pearls" a mnohé ďalšie zaradili Princea nezmazateľne do hudobnej histórie.

Faktom, ktorý všetky ostatné superlatívy hravo predčí, je však číslo o jeho 21 koncertoch v londýnskej O2 Arene v auguste a septembri 2007. Nielen že všetky koncerty vypredal, ale prvých 140 tisíc vstupeniek sa predalo len za 20 minút, čo je absolútny svetový rekord, ktorý sa dodnes nepodarilo prekonať nikomu.

Na hudobnú udalosť roka sa 13. júla do susednej Viedne chystajú aj mnohí domáci muzikanti, chýbať nebude ani česko-slovenská stálica David Koller. "Prince je pre mňa veľkou inšpiráciou. Podobne ako Prince, aj ja sa vždy snažím robiť hudbu inak, bez šablóny a posúvať hranice hudby ďalej. Veľmi sa na tento koncert teším," nechal sa počuť bývalý frontman skupiny Lucie.

Vstupenky v cenách od 86,40 eur sú v predaji v sieťach Eventim a Ticketportal.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Holetz zo Skalar Music.

Súvisiaci interpreti: Prince