Už dnes večer sa na trenčianskom letisku začína 14. ročník multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2010. Stanové tábory a celý areál festivalu sa dnes otvárajú už o 16:00, kedy na festival začne jazdiť kyvadlovka zo železničnej stanice Trenčín. Hneď v prvý deň podujatia budú diváci počuť Mozartovo Requiem v podaní Štátnej filharmónie Košice a Zboru sv. Cecílie pri dóme sv. Alžbety ale aj legendárnu britskú punkrockovú skupinu The Stranglers, či mladú krv slovenskej elektronickej a experimentálnej scény, duo Ink Midget & Pjoni.

Festival už dnes okrem hudby ponúkne aj premietanie filmov (okrem iných bude mať premiéru dokument Pohoda 13), pripravená je netradičná tancovačka "Silent Disco" a v prevádzke budú už všetky atrakcie – od športovo zameraného Nokia Adrenaline Parku až po intelektuálnejšie orientovaný Accenture Brain Park.

Štrnásta Pohoda sa naplno rozbehne v piatok, keď bude fungovať už všetkých desať scén - Bažant stage, Tesco stage, O2 stage, Garnier aréna, Dobrá krajina, Európa, Nay tanečný dom, Harmony Kids park, Bažant Kinematograf a Rádio(aktívna zóna)_FM.

Hudobný program

V programe Bažant Pohody je zaradených celkovo 196 predstavení účinkujúcich z 27 krajín sveta. Najviac je, samozrejme, koncertov – na trenčianskom letisku ich bude presne 110. Od tanečnej energickej šou Scissor Sisters, cez elektronických mágov Leftfield, rockovej smršte v podaní Juliette Lewis, kráľovnej soulu Sharon Jones s rešpektovaným telesom The Dap Kings až po zbožňovaného i nenávideného lídra britskej indie scény Iana Browna alebo dve z najžiadanejších skupín súčasnosti Klaxons a mladučkých The xx.

Úderku zo sféry world music budú viesť Orchestra Baobab, reggae zastúpi jeden z predstaviteľov pôvodného "roots" zvuku Max Romeo, medzi dídžejmi vyniká dubstepový Skream či Zinc. V zostave domácej scény nechýbajú ostrieľané koncertné skupiny ako Para či Bez ladu a skladu alebo Jana Kirschner, opäť spievajúca v slovenčine, obľúbené kapely Puding Pani Elvisovej, Billy Barman, ale aj nádeje ako Moustache či spomínaní Ink Midget & Pjoni.

Divadlo

Stále silnejšie a silnejšie zastúpenie majú na Bažant Pohode divadlá. Tento rok sa odohrá 23 predstavení, nebudú chýbať tradiční hostia z Česka Divadlo na tahu, ale ani zaujímavé slovenské súbory Divadlo P.A.T., Divadlo z pasáže, Divadlo bez domova či viacero takých, ktorých repertoár je určený predovšetkým najmenším návštevníkom.

Tanec

Prvýkrát v histórii festivalu budú môcť diváci obdivovať baletné vystúpenie. Súbor Baletu Slovenského národného divadla vybral niekoľko častí z predstavenia Bolero a svoju rozlúčku so slovenskou scénou absolvuje práve na festivale bývalý riaditeľ Baletu SND a sólista Mário Radačovský. Nebudú chýbať ani ďalšie tanečné predstavenie – z Prahy príde súbor DOT504, z Banskej Bystrice Štúdio tanca, lahôdkou bude aj tanečno-akrobatické predstavenie súboru Argolla.

Literatúra

Na festivale sa budú krstiť hneď štyri knihy – dve z nich má na svedomí Branislav Jobus – obe sú určené najmä deťom, no určite nielen im. Prvou je Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, druhou malebné leporelo s obrázkami Márie Slovákovej Na výlete do vesmíru, ktoré je zároveň aj prvým knižným titulom Agentúry Pohoda. Krstiť svoj prvý román Piata loď bude zase Monika Kompaníková, hudobníci z Chóru vážskych muzikantov, oslavujúci tridsať rokov na scéne, pripravili svoju autobiografickú knihu Cesta od boľševika k nezávislosti. Okrem krstov je v programe mnoho literárnych čítačiek, známy propagátor a vydavateľ pôvodnej slovenskej tvorby Koloman Kertész Bagala predstaví vo svojom Literárnom cirkuse viacerých finalistov každoročnej súťaže Poviedka.

Výtvarné umenie

Silné zastúpenie bude mať aj výtvarné umenie. Areál letiska opäť vyzdobí vo Veľkej Británii pôsobiaca slovenská výtvarníčka Mária Slováková, predstavia sa aj Kreatívna zóna, Design Market, Galéria Space s projektom nomadSpace, Euforion, Fashion Recycling Lab, Čerstvý Dizajn či designéri VŠVU.

Diskusie

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú aj debaty o spoločenských, sociálnych či kultúrnych problémoch. Tento rok ich bude hneď sedemnásť, medzi nimi napríklad téma bezpečnosti na festivaloch, kde bude diskutovať Henrik Nielsen, šéf bezpečnosti v Asosiácii európskych festivalov Yourope, hovoriť sa bude o povodniach, slovensko-maďarských vzťahoch, súdnictve, ale aj o hokeji, keď pozvanie prijal reprezentant Michal Handzuš.

Bezpečnosť

V rámci tohtoročného podujatia vzhľadom na minuloročnú tragédiu pripravili organizátori niekoľko nových bezpečnostných opatrení. Okrem iného bude zakázaný stage diving, návštevníkov budú v rámci bezpečnosti monitorovať kamerové systémy, pripravené sú evakuačné centrá aj núdzová infolinka. Na stavbe tohtoročného otvoreného stanu sa organizátori dohodli s najrenomovanejšou firmou v Európe, ktorá pochádza z Veľkej Británie. Statiku aj montážne postupy kontrolovali dva nezávislé externé tímy.

Počasie

Priamo na trenčianskom letisku pracuje tím zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý bude hlásiť aktuálne predpovede. V utorok napríklad vedeli na minútu upozorniť na prichádzajúci dážď a tak organizátori mohli včas stiahnuť pracovníkov, ktorí stavali pódiá. Meteorológovia na víkend hlásia slnko, bezvetrie a teplo.

Festivalová bohoslužba

Na záver podujatia bude v otvorenej aréne po prvý raz v histórii festivalu ekumenická bohoslužba, ktorú budú viesť rímskokatolícky kňaz Anton Srholec, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, evanjelická farárka Anna Polcková a účasť potvrdil aj rabín Zev Stiefel. Počas bohoslužby zahrajú aj Marián Varga a Jozef Lupták, zaspieva Alena Čermáková a Dorota Nvotová.

Ekológia a triedenie odpadu

Pohoda je známa aj svojím vzťahom k ekológii a inak tomu nebude ani tento rok. Organizácia Envi-pak sa spoločne s návštevníkmi festivalu pokúsi dosiahnuť oficiálny slovenský rekord v množstve vyseparovaného plastu na jednom podujatí. Priamo počas konania festivalu budú hliadky odmeňovať tých, ktorí budú nakladať s odpadom správne a budú ho triediť.

Návštevníci budú môcť počas piatka a soboty medzi 13:00 a 17:00 v sektore neziskových organizácií pri obrovskom kontajneri tipovať, koľko kilogramov plastového odpadu sa na tohtoročnej Pohode vytriedi. Autor tipu, ktorý sa najviac priblíži k výsledku, vyhrá horský bicykel. Výber ceny je pritom symbolický, na výrobu rámu horského bicykla totiž stačí 670 hliníkových plechoviek.

Doprava a infoservis

Na 14. ročník populárneho festivalu je zabezpečená aj kyvadlová doprava, špeciálne vlaky, autobusy a zmluvné taxíky. Parkovanie na Pohode stojí na mieste 10 eur.

Návštevníci Pohody majú k dispozícii registráciu do informačného SMS servisu pre tento festival, ktorý je dostupný na internetovej stránke Pohodafestival.sk. Festivalový SMS servis zahŕňa komplexné informácie k podujatiu pre návštevníkov aj nenávštevníkov, pričom jeho súčasťou sú technicko-organizačné informácie, zmeny programu, predpovede počasia, straty a nálezy, dopravný servis, programový reminder či pokyny organizátorov v prípade výnimočnej udalosti.

Programový reminder slúži na upozornenie návštevníkov na ľubovoľnú časť programu festivalu, ktorú si predtým označili na webovej stránke Pohodafestival.sk. Počas festivalu potom 15 minút pred začiatkom daného vystúpenia dostanú SMS, ktorá ich na to upozorní. Aplikácia mobilný festivalový sprievodca umožňuje prehľad programu festivalu podľa dní a podľa jednotlivých stageov a obsahuje praktické informácie o festivale. Okrem toho bude na festivale Informačné a komunikačné centrum s personálnou podporou pracovníkov záchranného tímu Modrý anjel.

Počas podujatia bude v areáli zadarmo distribuovaný festivalový denník s názvom .deň a na frekvencii 91,4 MHz bude vysielať festivalové Rádio Pohoda_FM, Slovenský rozhlas 4.

Vstupenky

Kapacita tohtoročného festivalu bola stanovená na 30 000 ľudí, z toho 20 000 platiacich. Trojdňová vstupenka na Pohodu bude na mieste stáť 69 eur. Sobotňajší lístok sa bude dať na letisku kúpiť za 59 eur. Podľa informácie z dnešného rána ostalo v sieti Ticketportal po včerajšom dni v predaji posledných 922 vstupeniek. Po ich rozpredaní bude festival vyhlásený za vypredaný. Deti do 12 rokov (vrátane) majú vstup v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu zdarma.

Počas nasledujúcich dní vám na Hudba.sk budeme prinášať aktuálne informácie, novinky a exkluzívne reportáže a fotoreporty z diania na festivale.

Bažant Pohoda 2010 v číslach

* 144 000 litrov objednaného piva Zlatý Bažant
* 74 500 špeciálnych CD Bažant Pohoda 2010 v denníku Sme
* 30 000 kapacita festivalu
* 15 000 náklad festivalových novín .deň
* 9820 m2 stanovej plochy
* 9000 m plotu
* 2572 plotových dielcov
* 1191 rezervovaných lôžok
* 444 toi toi búdiek
* 352 vydaných noviniek od začiatku príprav
* 300 metrov nášlapných zábran
* 297 akreditovaných novinárov
* 192 výčapovFestival Bažant Pohoda 2010
* 120 ružíc s teplou vodou
* 65 stanov
* 50 kilometrov vytyčovacej pásky
* 31 obytných kontajnerov
* 27 ubytovacích zariadení
* 10 pódií
* 5 zdravotníckych centier
* 5 nápojových centier
* 2 stanové mestečká
* 1 transfúzna stanica
* 1 žeriav
► Program
* 196 predstavení
* 110 koncertov
* 64 slovenských umelcov
* 27 zastúpených krajín v programe
* 23 účinkujúcich z Veľkej Británie
* 23 divadelných predstavení
* 21 diskusií (vratane 4 živých vstupov Rádioaktívnej zóny _FM
* 17 filmov
* 10 workshopov
* 9 literárnych programov
* 4 tanečné predstavenia
* 4 výtvarné performance
* 1 kúzelník
* 1 prezentácia architektúry
* 1 bohoslužba

Priebežne aktualizované informácie nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

--
Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk