Začiatok jesene bude v Banskej Bystrici už tradične patriť multimediálnemu festivalu Barbakan. Centrum mesta od štvrtka 30. septembra na päť dní ožije kultúrou. Festival sa vyznačuje spájaním kvalitnej produkcie hneď niekoľkých smerov súčasného umenia. Aj tento rok je pre návštevníkov pripravený pestrý program zložený z troch elementov: hudba, film a fine-art.

Na troch pódiách vo vybraných kluboch v centre mesta sa predstaví pestré spektrum kapiel, hudobných formácií a živlov. Na svoje si prídu fanúšikovia alternatívnej svetovej i domácej scény. Výrazné spojenie folku, rocku, kabaretu, klasickej aj experimentálnej hudby plnej emócií a snovej mágie predvedie medzinárodná zostava Lonely Drifter Karen - trio hudobníkov s rozličným geografickým i hudobným zázemím. Ich nový štúdiový album Fall of Spring (2010) ponúka skvelo aranžované valčíkové piesne plné energie, temperamentu a humoru.

Ďalšou hviezdou festivalu je charizmatický všestranný umelec Vinx, pochádzajúci z USA. Spevák, perkusonista, skladateľ a textár preslávený po celom svete spolupracoval aj so zvučnými menami ako sú Tom Jones, B. B. King či Stevie Wonder. Piešťanská formácia Teskohippies poteší najmä fanúšikov grunge, rytmických gitarových rifov a hutnej zábavy. Sľubný hudobný zážitok prinesú "tanečné rozlámané beaty s ambientnými melódiami" v podaní dua Pjoni & Ink Midget. Z domácej scény sa tiež predvedie indie-rocková skupina The Swan Bride. O tom, že to v meste pod Urpínom hudobne žije, sa môžu fanúšikovia presvedčiť v Klube 77, kde vystúpia práve mladé bystrické kapely Genevas, Kubiz, Plastic Swans a Got Blue Balls.

Súčasťou filmového Barbakanu bude už po druhý rok súťažná sekcia študentských filmov, v ktorej budú premietnuté snímky z trinástich krajín sveta. Ich kvalitu bude v troch kategóriách (dokumentárny, animovaný a hraný film) posudzovať medzinárodná porota, na čelo ktorej zasadne benátskym Zlatým levom ocenený izraelský režisér Samuel Maoz. Porota udelí štyri ocenenia a o piatom rozhodnú hlasujúci diváci.

Nesúťažné sekcie filmovej časti oslovia nielen klubových divákov, ale aj širšie publikum. Divák dostane možnosť na banskobystrických plátnach prvýkrát zhliadnuť reprezentačný výber filmov súčasného prúdu tzv. "rumunskej novej vlny" a široká slovenská verejnosť sa premiérovo dozvie, čo sa skrýva pod mnohoznačným poľským pomenovaním "film offowy". Festivalových nadšencov zaujme sekcia Ozveny filmových festivalov, zostavená z diel uvedených na najvýznamnejších tunajších i zahraničných festivaloch (Art film fest, Medzinárodný festival frankofónneho filmu, Zlínsky pes, Cinema Mundi...).

Komerčnejšieho razenia sú sci-fi filmy sekcie Varovný prst - ako však už názov napovedá, netreba podceňovať ich výpovednú hodnotu. Vnímavý divák ju určite objaví aj vo filmoch sekcie Grindhouse, venovanej spolupráci dvoch fenomenálnych režisérov Tarantina a Rodrigueza, vzdávajúcich takto svojským spôsobom poctu béčkovým filmom 70-tych rokov.

Výtvarná časť festivalu Barbakan 2010 začne v predstihu výstavou Plus mínus XXI už 7. septembra. V priestoroch Bethlenovho domu sa tentokrát predstaví výber z tvorby vybraných študentov a absolventov ateliéru prof. Daniela Fischera. Na danej vzorke predstavených umeleckých diel sa výstava pokúša sledovať príbuzné, ale i rozdielne umelecké východiská umelcov vychádzajúcich z "fischerovského ateliéru". Výstava potrvá do 24. septembra 2010.

Útočisko sprievodným akciám festivalu poskytnú komorné priestory Divadla Ivana Palúcha, tradičné priestory v Pamätníku SNP, kultový Klub 77 a centrum Banskej Bystrice. Premiérovo je tu možnosť bezplatného vstupu pre študentov. Stačí sa zaregistrovať na oficiálnej stránke festivalu www.barbakanfest.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval Miro Lánik z usporiadateľskej agentúry Vresk. Viac na www.vresk.sk.

--
Foto: Myspace.com/lonelydrifterkaren