Už vo štvrtok 11. novembra zahrá v bratislavskom klube LOFT! svoj dvojhodinový set anglický freestyle DJ, producent a turntablista DJ Parker. Prinášame jeho profil, v ktorom sa dozviete ako sa od hrania na hip-hopových akciách dostal k miešaniu všetkých štýlov a akú rolu pri tom zohrala produkcia hudby. V krátkom rozhovore nám prezradil, kde na festivale uprostred lesa behajú naháči a prečo je preňho hranie na Slovensku výnimočnou udalosťou.

Parker začal s DJingom v polovici 90-tych rokov ako šestnásťročný a už od začiatku v ňom videl viac než len púšťanie skladieb alebo zrovnávanie beatov. "Ešte počas školy som videl koncert Portishead v Bristole a mali tam scratch DJa menom Sir Beans OBE, ktorý spravil asi 10-minutové intro pred tým, ako nastúpila na pódium kapela. Jeho skill ma úplne uchvátil a od toho dňa som si zaumienil, že pochopím ako tie zvuky robil a skúsim to zopakovať," spomína na svoju prvotnú inšpiráciu.

Na starých gramcoch začal trénovať umenie turntablismu, ktorému venoval väčšinu svojho voľného času. “Začiatky boli jednoduché, lebo som bol stále študentom a žil som u svojich rodičov, nemal som iné starosti len mixovať pred, po i počas školy. Beat juggling a scratching som trénoval niekedy aj šesť hodín denne. Potom som dal dokopy mixované CD, ktoré zaujalo pár klubov, začal som hrávať na akciách, a už to išlo.”


James Brown- It's A Man's World (Parker Remix)

Turntablismus - umenie využívať gramofóny ako hudobný nástroj - sa i u nás bežne spája s hip-hopom a tak boli prvé akcie, na ktorých si Parker ako mladý talent bristolskej DJskej scény zahral, práve hip-hopové. Miloval však celé hudobné spektrum, preto ho hranie na striktne hip-hopových akciách príliš dlho nenapĺňalo. Na to, aby si urobil meno v rámci širšej hudobnej scény sa rozhodol presadiť pomocou vlastnej produkcie. “Vždy ma bavili všetky možné štýly hudby, ale na začiatku som nemal odvahu, aby som ich dával v setoch dohromady. Navyše ľudia vedia byť celkom puristi v tom, čo sa im páči. Takže som ostal zaseknutý pri hip-hope a hrával som pre hip-hopový dav."

"Keď som sa však začal venovať vlastnej produkcii, nemusel som pri tom vôbec myslieť na ľudí, mohol som robiť čokoľvek. Čím viac som tvoril hudbu, ktorá zahŕňala rock, funk, soul, drum&bass či breakbeat, tým viac som chcel takúto hudbu aj hrávať. Postupom času som prišiel na to, že pokiaľ tieto štýly vo svojich setoch namiešam s potrebnou dávkou DJskej zručnosti a výber trackov má ten správny party vibe, tak môžem ľudí rozhýbať bez ohľadu na to, aký štýl preferujú,” hovorí 30-ročný hudobník o svojej ceste k freestyle DJingu.


Parker in the mix (promo video)

V roku 2008 vydal debutový album To Eternity, ktorý vyšiel na značke Rocstar – zmluvu s ním podpísal breakbeatový guru Cut La Roc po tom, ako ho na zvukovej skúške pred hraním na spoločnej party počul "testovať" nové tracky na klubovom zvuku. Album žánrovo siaha od breakbeatu a hip-hopu cez nu funk až po trip-hop, hosťujú na ňom soulové a jazzové vokalistky ale aj raperi Conrad Watts či Rasco zo San Francisca.

Parkerovým receptom na originálnu produkciu je zmes hutných a prepracovaných beatov, tradičného bristolského dôrazu na hlboké basové linky a nostalgickej atmosféry zo samplov starých nahrávok. "Najlepším zdrojom starých vinylov sú moje babky. Jedna má celú zbierku starého rocku a country a druhá zase kopec orchestrálneho jazzu, ktorý je skvelým materiálom na samplovanie."


Parker - Sugar Coated (feat. Sarah Scott)

Spojenie súčasných produkčných techník so zvukom živých nahrávok posúva Parker dopredu aj naďalej - ešte predtým než sa pustí do produkcie druhého albumu sa začal pohrávať aj s dubstepom, drum&bassom či glitch-hopom, o čom svedčia aj jeho aktuálne remixy a bootlegy. Viac o svojich najbližších plánoch, zážitkoch z tohtoročných hraní, aj o svojom vzťahu k Bratislave prezradil v krátkom rozhovore. Ešte predtým však avízo na vysielanie Parkerovho aktuálneho setu na vlnách Rádia_FM – v utorok 9. novembra odznie po 22:00 v relácii Experimental_FM.

Ahoj, ako to momentálne vyzerá s tvojím druhým albumom? Vyjde niekedy v dohľadnej dobe?

Prácu na vlastnom albume som tento rok neriešil, pretože som chcel ešte trochu viac experimentovať s rôznymi hudobnými štýlmi. Vydal som množstvo remixov, ktoré mi umožnili skúšať nové veci. Vďaka tomu mám teraz lepšiu predstavu o tom, aký album by som chcel spraviť. Okrem toho pracujem na spoločnom albume s producentom menom Boca 45, náš projekt sa volá The Beekeepers. Tento album bude oproti spomínaným remixom veľmi muzikálny a „deepový“, menej orientovaný na tanečné parkety. Bude tam aj tanečná hudba, ale najmä veľa atmosferickej produkcie. Na albume sme robili celý rok a vyjde začiatkom roka 2011 na labeli Jalapeno Records.

Na čom okrem toho pracuješ? Chystáš nejaké nové remixy a bootlegy?

Áno, robím na remixovom EP pre nový label Ghetto Funk. Budú to štyri tanečné pecky so všetkými elektronickými štýlmi, ktoré milujem – glitch-hop, dubstep, dnb a breaks. V setoch som začal hrávať aj zopár čerstvých trackov The Beekeepers a spravil som viacero exkluzívnych bootlegov, ktoré hrávam len na akciách.


Parker v Fake Blood - Mars Needs Parker

Aká bola tvoja najlepšia a najšialenejšia party tento rok?

Najlepšie sa mi tento rok hralo na Bestivale v UK. Je to vynikajúci festival, ktorý organizuje rozhlasový DJ Rob Da Bank. Hral som pre asi 2000 ľudí a všetci tancovali ako šialení. Keď som zahral Where’s My Monkey, celý stan kričal „refrén“ spolu s trackom. Ale najuletenejšia noc bola aj tak na Shambhala festivale v Kanade. Taktiež obrovský dav a skvelá party ale toto bolo navyše v tmavom lese uprostred ničoho a behalo tam kopec nahých ľudí!

Na Slovensku si už zopárkrát hral… Čo sa ti vybaví, keď poviem Slovensko / Bratislava?

Spomeniem si na úžasné party mesto. Vždy keď som tu hral, ľudia boli fantastickí. Hlasno reagovali na každý killer mix a tak vznikla medzi mnou a davom skutočná interakcia. To je pre mňa vždy veľmi osobný zážitok. Naposledy keď som hral v Bratislave mi jedna slečna počas celého setu nosila lístočky, kde písala ako veľmi sa baví. Celkovo u vás ľudia živo (rozumej dzivo, pozn. red.) reagujú na mixy, nielen na tracky, ktoré poznajú... Spomínam si, že mnohí kričali už pri nástupe nového tracku, nielen pri dropoch. O takom vyspelom publiku sníva každý DJ!



Spolu s Parkerom zahrajú vo štvrtok 11. novembra aj dvaja domáci DJi - Inso z bratislavskej kru 300H a Zvolenčan Good Mood z bookingu Spiral.

Klub LOFT sa nachádza na Továrenskej ulici č. 14 v Bratislave (bývalé Konsepti). Nový priestor pre hudobné akcie je zariadený v útulnom loftovom štýle s industriálnymi prvkami a má kapacitu maximálne 600 ľudí s oddelenou časťou pre fajčiarov. Vstupné na akciu je 4 eurá.

Viac informácií na oficiálnom webe klubu www.klubloft.sk alebo na Facebook stránke eventu - DJ Parker @ LOFT!

Akciu podporila Special Place crew a mediálni partneri Rádio_FM, musiq1 a portály hudba.sk, artattack.sk, hip-hop.sk, dnb.sk a gregi.net.

Súvisiaci interpreti: DJ Parker