Jedenásty ročník festivalu experimentálnej hudby NEXT sa uskutoční 2. až 4. decembra 2010 v Centre súčasného umenia A4 - nultý priestor v Bratislave. Festival opäť prinesie tri dni plné vzrušujúcej nadžánrovej hudby v podaní mladých hudobníkov i známych legiend z Veľkej Británie, Nemecka, Nórska, Mexika a svoje zastúpenie tu bude mať i elektronická scéna Libanonu. Okrem premiérových koncertov čaká na divákov aj príjemný bonus v podobe netradičných festivalových novín Next (p)age.

NEXT každoročne predstavuje tvorbu svetových i domácich umelcov, ktorí hrajú živú a inšpiratívnu hudbu bez žánrových obmedzení. S dôrazom na objavnú dramaturgiu zachytáva najzaujímavejšie pohyby na aktuálnej hudobnej scéne: voľne improvizovaná hudba, experimentálna elektroakustická hudba, avantgardný jazz, či multimediálne predstavenia s naživo vytváranou obrazovou zložkou.

Festival vo štvrtok 2. 12. otvorí premiéra domáceho projektu Dunkeltherapie. Šéfuje mu saxofonista Miro Tóth, no jeho nemenej výraznou postavou je Martin Burlas, jeden z pionierov alternatívnej scény na Slovensku. Svojskú predstavu o elektronickej hudbe privezú zakladatelia portugalského labelu Crónica Pedro Tudela a Miguel Carvalhais. Ich formáciu @C naživo sprevádza rakúska VJ-ka Lia.

Kanaďan Martin Tetréault patrí k zásadným predstaviteľom experimentálneho turntablizmu a ako vynaliezavý improvizátor sa bez obáv púšťa i do medzižánrových spoluprác – napr. s virtuózom dídžejingu Kidom Koala (Ninja Tune) či kultovým grindcore zoskupením Napalm Death. Prvý festivalový večer uzavrie švédsko–nórska free-jazzová smršť, formácia The Thing, ktorú v roku 2000 založil saxofonista Mats Gustaffson, dnes kľúčová postava európskej scény improvizovanej hudby.

Piatok 3. 12. prinesie opäť trocha exotiky i tanečných rytmov, určite to však nebude klasická Cha-cha-cha. Večer odštartuje medzinárodné elektroakustické trio Die Schrauber, ktoré tvorí Newyorčan Hans Tammen, Joker Nies z Kolína a Mexičan Mario de Vega. Po nich sa na pódiu objavia opäť portugalskí @C, tentokrát v premiérovom spojení so slovenským hudobníkom Danielom Tóthom alias ::.:.

Úplne novú formáciu vystrieda legenda industriálnej scény FM Einheit, známy najmä ako dlhoročný perkusionista kultovej nemeckej industriálnej kapely Einstürzende Neubauten. Na NEXTe sa spojí s klávesistom Hansom Joachimom Irmlerom z krautrockovej legendy Faust. FM Einheit so sebou privezie súpravu bizarných kovových perkusií a pružín, jeho kolega si vedľa neho na pódiu vyskladá hradbu zo starých analógových syntetizátorov. Večer uzavrie nový objav na scéne - rakúske trio Elektro Guzzi, ktoré hrá tanečnú elektronickú hudbu, no výlučne analógovo - na klasických gitarách a bicích.


Elektro Guzzi

Na úvod posledného festivalového večera, v sobotu 4. 12, sa predstaví štvorica mladých talentovaných hudobníkov z krajín strednej Európy, ktorí počas trojdňového Sound Labu pripravia premiéru úplne nového projektu. Aktuálnu podobu experimentálnej scény na Blízkom Východe predstaví mladý Libanončan Tarek Atoui, ktorý vyštudoval klasickú a elektroakustickú hudbu v Paríži. Originálnu kombináciu improvizovanej elektronickej i tradičnej hudby predstaví zasa duo Kamama (USA), ktoré tvorí violončelistka Audrey Chen a bubeník Luca Marini.

Posledné tóny už 11. ročníka festivalu budú patriť Juhoafričanke Chantal Passamonte aka Mira Calix (UK), ktorá svoje albumy vydáva v kultovom britskom vydavateľstve progresívnej elektronickej hudby Warp, no často spolupracuje i so špičkovými súbormi vážnej hudby (napríklad s London Sinfonietta).

NEXT 2010
11. ročník medzinárodného hudobného festivalu s podtitulom "suši pre vaše uši"
2. – 4. decembra 2010, A4 – nultý priestor (Nám. SNP 12), Bratislava

Vstupné:
denná vstupenka: 8 € // študenti 6 €
permanentka: 13 € v predpredaji // 15 € na mieste
Predpredaj: A4 – nultý priestor, rezervácie na info(at)a4.sk

Lineup:

štvrtok 2.12.

Dunkeltherapie (SK)
@C + Lia (PT, AT)
Martin Tetréault (CA)
The Thing (SWE, NOR)

piatok 3.12.
Die Schrauber (USA, DE, MEX)
@C + ::.: (PT, SK)
FM Einheit & Irmler (DE)
Elektro Guzzi (AT)

sobota 4.12.
V4 Soundlab Show (PL, SK, CZ, HU)
Tarek Atoui (LB)
Kamama (USA)
Mira Calix (UK)

Lístky na NEXT 2010 a CD Elektro Guzzi môžete vyhrať v našej súťaži.

Redakciu Hudba.sk informovala Lenka Bednárová, PR manažérka festivalu. Viac informácií o interpretoch, videá a fotografie nájdete na www.nextfestival.sk.