Len nedávno vydala Katarína Knechtová svoju "bestofku", na ktorej reflektuje začiatky s IMT Smile, roky strávené v kapele Peha, aj svoju sólovú kariéru. Ešte pred vydaním úspešného sólového debutu však začala písať aj ďalší, úplne odlišný hudobný príbeh - splnený sen, ktorým je pôsobenie v alternatívnej dievčenskej kapele The Cubes. V nej energicky búši do bicích nástrojov.

Túžbu predviesť na koncertných pódiách nielen svoj spev, ale predstaviť sa aj ako bubeníčka mala Knechtová už dlhšiu dobu. "S tou myšlienkou som sa pohrávala veľmi dávno, ale nikdy som bicím nevenovala vážnejšiu pozornosť, hoci mi to šlo veľmi dobre. Verím tomu, že by som bola dobrá bubeníčka, keby som mala čas sedieť za nástrojom koľko to potrebuje. Inak si pamätám, ako mi v detstve kúpili bubon a veľmi ma bavilo doňho trieskať, nakoniec ho museli predo mnou skryť," prezradila so smiechom Katka.

S láskou k bicím nástrojom súvisel aj ďalší Katkin hudobný sen, a tým bolo založiť si dievčenskú kapelu. Aj tento sen si splnila. V roku 2007 založila spolu s Petrou a Janou Humeňanskými kapelu The Cubes, v ktorej pôsobí ako bubeníčka. Štýl, ktorý dievčatá produkujú, nazvali "kockatý punk". "Punk dáva základ aranžmánom, melódiám, spôsobu hrania. Vychádzame z neho, ale neprispôsobujeme sa mu. Dávame do toho vlastnú, tak ju nazývame, kockatú emóciu," objasnila speváčka. To vysvetľuje aj názov The Cubes, v preklade kocky.

Tvorbu kapely si môžete vypočuť na Facebookovom profile, kde zatiaľ dievčatá predstavili štyri skladby - Hey Girls, Tiger Eyes, Black Car a Who Killed Myself?.

Tvorba The Cubes je diametrálne odlišná od hudby, ktorú ponúka Katarína Knechtová ako sólová speváčka. The Cubes pre speváčku predstavuje možnosť ako filtrovať svoju energiu, hrať na bicie a zároveň mať projekt, v ktorom si môže robiť doslova čo chce. "Mala som nejaké piesne, o ktorých som vedela, že ich moji fanúšikovia neprijmú. Vytváram v podstate sebe samej hudobnú opozíciu," dodala Knechtová.

Túžbou každého interpreta je postaviť sa na koncertné pódiá a odovzdať svoje emócie a energiu fanúšikom. Dievčatá z The Cubes majú rovnaké plány, no na ich vystúpenia si budeme musieť ešte nejaký čas počkať, keďže sú všetky tri momentálne veľmi zaneprázdnené. Časom sa však fanúšikovia určite dočkajú aj debutového albumu. "Pracujeme na tom priebežne, keď máme čas. Paradoxne mám viac nápadov do Cubes, ako pre seba," prezradila Katka.

Napriek tomu sa rodáčka z Prešova v týchto dňoch naplno venuje príprave svojho druhého albumu. Minulý týždeň z neho do rádiového éteru vypustila prvú ochutnávku v podobe pilotného singla To musí byť len láskou. Naspievala ho aj v anglickej verzii, v ktorej má názov Pride. Pochváliť sa tu môže so spoluprácou s hudobníkom skutočne zvučného mena. "Túto moju novú pieseň produkoval Christian Eigner (Depeche Mode, Dave Gahan), nahrávalo sa v dvoch štúdiách - v Christianovom a jednom blízko Viedne. Text napísal Vlado Krausz."

Christian Eigner sa ako producent podpíše pod celý pripravovaný album, ktorý Katarína práve v týchto dňoch nahráva vo Viedni. Ako nám prezradila, tento týždeň bude mať hotovú polovicu albumu. Následne sa ako autorka hudby spolu so svojimi textármi znova pustí do skladania ďalších piesní. "Na anglických textoch sa podieľa James Sutherland Smith a na slovenských z deväťdesiatich percent Vlado Krausz, pretože ja si bez jeho slov svoje piesne absolútne neviem predstaviť. A niečo určite otextuje aj Rasťo Kopina," uzavrela Knechtová.

--
Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: archív KK

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová