Milovníkov jazzu čaká výnimočný víkend so svetovými osobnosťami tohto žánra. Už túto sobotu (2.4.) v Bratislave po 28 rokoch vystúpi dvojica virtuóznych inštrumentalistov - svetoznámy klavirista Chick Corea a jeho nemenej slávny spoluhráč Gary Burton, ktorý je nepochybne absolútnou špičkou v hre na vibrafón. Svoje umenie predvedú v Inchebe. O deň neskôr sa v novej budove SND v slovenskej premiére predstaví najznámejší jazzový orchester na svete The Duke Ellington Orchestra.

Dvojica Corea-Burton zahrá 2. apríla v špeciálne zvukovo upravenej sále bratislavskej Incheba Expo Arény. Okrem iného predstavia aj skladby z tri roky starého albumu The New Crystal Silence, ktorý nadväzuje na ich slávny spoločný debut Crystal Silence (1973). Toto unikátne dielo sa vďaka ničím neohraničenej kreativite a improvizačným schopnostiam oboch umelcov stalo skutočným klenotom inštrumentálneho jazzu.

Okrem klasickejšieho repertoáru však hudobníci sľubujú prešpikovať koncert aj zaujímavými vsuvkami, napríklad témami požičanými od The Beatles, Kurta Weila či Dava Brubecka. Pred samotným koncertom si diváci môžu pripomenúť ich pamätné vystúpenie v športovej hale Pasienky, ktoré zachytil prostredníctvom krátkeho filmu tím Československej televízie pod vedením režiséra Jozefa "Bobiho" Novana. Samotný Gary Burton si na tento koncert veľmi dobre pamätá. "Hneď po jeho skončení sme sa v šatni zhodli, že to bolo jedno z našich najlepších vystúpení. Jednak kvôli špeciálnemu miestu a tiež kvôli reakciám obecenstva, ktoré boli spontánnejšie, ako sme boli v tých časom zvyknutí," prezradil slávny vibrafonista v rozhovore pre časopis Hudobný život.


Chick Corea & Gary Burton - Crystal Silence live

The Duke Ellington Orchestra koncertuje už viac ako 70 rokov. Po smrti jeho zakladateľa Dukea Ellingtona, ktorý počas svojho života spolupracoval so skladateľom Billym Strayhornom, s Frankem Sinatrou či Ellou Fitzgerald, sa vedúcim orchestra stal jeho syn Mercer Ellington. Ten zomrel v roku 1996, v súčasnosti vedie súbor klavirista Tommy James a vnuk Dukea Ellingtona Paul. Niektorí členovia pôsobia v orchestri už viac ako 20 rokov, pričom hrali vo väčšine významných jazzových klubov po celom svete.

Aktuálne turné tohto výnimočného hudobného telesa začalo 19. februára v americkom meste Anchorage a v rámci neho orchester už vystúpil napr. na festivale Weekend of Jazz v Beavercreeku. Od konca marca turné pokračuje v Európe, prvým zastávkou na "starom kontinente" boli grécke Atény, hlavné mesto Slovenska si tvorbu Dukea Ellingtona naživo pripomenie v nedeľu 3. apríla. Koncert sa uskutoční o 20:00 v Slovenskom národnom divadle v Sále opery a baletu.


Dokument o Dukeovi Ellingtonovi (film má 4 časti, na ďalšiu časť sa dostanete kliknutím na "part 2" vpravo dole)

Na aktuálnom turné hrá orchester v zložení:

Tommy James – klavír
Marty Morell – bicie
Hasan As Shakur – kontrabas
Charlie Young – altsaxofon
Robert Lavelle – tenorsaxofon
Shelley Paul – tenorsaxofon
Mark Gross – altsaxofon
Morgan Price – barytonsaxofon
Bill Dowling – trumpeta
Chris Albert – trumpeta
Scotty Bernhart – trumpeta
James Zollar – trumpeta
Andrea Murchison – trombon
Stafford Hunter – trombon
Barry Cooper – gitara

Ako hostia na bratislavskom koncerte vystúpia Peter Lipa a trúbkar Juraj Bartoš.

Titulnú fotografiu pre Hudba.sk poskytla agentúra Dimitrij Safončík - JAZZ Production, ktorá organizuje koncert Chicka Coreu a Garyho Burtona v Bratislave.