Jedna z najosobitejších kapiel metalovej histórie, kanadská formácia Voivod, od druhej polovice apríla koncertuje po Európe a už na budúci týždeň odohrá aj dva koncerty v našom geografickom priestore - 12. mája zavíta do Košíc a o deň neskôr do Prahy. Prebiehajúce európske turné odštartovalo 21. apríla v Nórsku a skončí 19. mája v Estónsku.

Takmer tridsaťročná dráha kultovej kapely, ktorú v roku 2005 takmer ukončilo úmrtie kľúčového člena - gitaristu Piggyho, už pokračuje v plnom prúde a presvedčiť sa o tom budú môcť aj návštevníci oboch koncertov. Voivod sú totiž nezameniteľným fenoménom, ktorý celé desaťročia ovplyvňoval vývoj na svetovej metalovej scéne. Už v prvej polovici 80. rokov šokovali Severnú Ameriku prvými albumami ako War and Pain (1984) alebo Rrröööaaarrr (1986).

Len málokto bol vtedy schopný pripustiť, že je to len začiatok, avšak Voivod svojími aj naďalej zásobili rastúcu základňu fanúšikov svojou jedinečnou tvorbou. Už prvé nahrávky priniesli niečo dovtedy neslýchané - epilepticky nervnú a disharmonickú hudbu popretkávanú katastrofickými textami. To všetko vygradovalo na ich prelomovom, v poradí treťom albume Killing Technology (1987). Slovkom "prelomový" alebo "zásadný" je však na rozdiel od mnohých iných kapiel možné u Voivod označiť väčšinu albumov z ich bohatej diskografie. Na každom nasledujúcom albume, ktoré až do roku 1997 vychádzali v priemere v menej než dvojročných intervaloch, kapela priniesla niečo nové, čím väčšinou v pozitívnom zmysle šokovali svojich fanúšikov.


Voivod - Clouds In My House (z albumu Angel Rat, 1991)

Kapele Voivod sa však nevyhli ani personálne problémy, akým bol odchod basgitaristu Blackyho a následne i speváka Denisa "Snake" Bélangera. Nahradil ho Eric Forrest a neskôr do kapely prišiel aj niekdajší člen Metallicy Jason Newsted. Tieto udalosti však zatienil august 2005, kedy po ťažkej chorobe zomrel v montrealskej nemocnici duchovný vodca kapely Denis D'Amour alias Piggy. Jeho odkaz naďalej pretrváva, a to nielen na nasledujúcich platniach Katorz (2006) a Infini (2009), ale aj v chode celej kapely, ktorá sa otriasla z tragickej straty a rozhodla sa pokračovať vo svojej neobyčajnej kariére v staronovej zostave s frontmanom Snakeom.


Voivod live 2011

Slovenský a český koncert sú dlho očákavanými udalosťami, na ktoré sa bude ešte dlho spomínať. Voivod sa na nich predstaví v zostave Snake, Chewy, Blacky a Away.

Voivod (CAN)
+ support (zatiaľ neoznámená kapela)

12. 5. 2011 - Košice, Collosseum
13. 5. 2011 - Praha, Exit Chmelnice

Vstupenky na košický a pražský koncert sú dostupné v bežných predpredajných sieťach. Bližšie informácie o oboch koncertoch nájdete na webe www.obscure.cz.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z Obscure Promotion.

--
Foto: Claude Dufresne - Voivod.com