Od dnes (17.6.) do budúcej soboty 25. júna sa Bratislava premení na mekku performerov, výtvarníkov, cirkusových artistov a divadelníkov, ktorých spája spoločný menovateľ – pouličné umenie. Niekoľkodňový kultúrny program nesie názov Bratislava Street Art Festival. Horúce dni prinesú do mesta nielen umenie zrastené s ulicami mesta - festivalové noci ponúknu aj kvalitnú hudbu v Batelieri. Práve v jeho sympatických priestoroch na Továrenskej ulici sa dnes večer od 19:00 uskutoční vernisáž spojená s otváracím koncertom a reggae party.

Festival otvoria organizátori, zástupca z francúzskej ambasády a starostka mestskej časti Staré Mesto. Po otvorení a Vernisáži diel street-artových umelcov bude nasledovať vystúpenie tanečnej skupiny Len Tak Tak a koncert skupiny Medial Banana, po ktorom bude zábava pokračovať v rytmoch reggae s DJ Wosom.

Nápad zorganizovať v Bratislave festival street artu a podporiť tak tento čoraz populárnejší druh umeleckého prejavu, skrsol naraz vo viacerých kruhoch. Skupina skúsených performerov Let Them Fly, kultúrny priestor Batelier, ktorý už niekoľko mesiacov sústreďuje vo svojich priestoroch alternatívnu kultúru, Občianske združenie Euforion podporujúce mladé talenty, a Bratislavského kultúrne a informačné stredisko (BKIS) sa spojili, aby aj v Bratislave vznikol priestor na prezentáciu tejto jedinečnej formy umenia širokej verejnosti. Bratislava Street Art Festival je tak súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností 2011.

"Bratislava Street Art Festival vznikol s myšlienkou podporiť pouličné umenie a poskytnúť mu priestor v uliciach a zákutiach mesta. Chceme, aby ľudia mali možnosť prežiť si to, čo znamená pouličné umenie, na vlastnej koži formou predstavení, ale aj workshopov," vyjadril sa jeden z organizátorov Andrej Šoltés z Let Them Fly.

Súčasťou festivalu je aj verejná akcia, na ktorej sa môžu "grafiťáci" a street artisti konečne môžu legálne "vyzúriť" na osobných vlakových vagónoch, ktoré sa budú potom naďalej používať na prepravu osôb po celom Slovensku. V spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) a Múzeom dopravy Bratislava pripravili organizátori Bratislava Street Art Festivalu program, ktorý prebehne už túto nedeľu 19. júna od 15:00 do 22:00 hod. v Múzeu dopravy na Šancovej ulici 1/A. Pozvaní umelci zo Slovenska a zo sveta pomaľujú vlakové vagóny priamo na peróne múzea. Sprievodný program doplní žonglérske zoskupenie Let Them Fly, ktoré po zotmení predvedie ohňovú šou. Na festivalovej jam session s názvom Colore the Wagon sa zúčastnia slovenskí a aj zahraniční umelci z Číny, Maďarska, Južnej Afriky a Francúzska.

ZSSK sa rozhodla zapojiť do festivalu so zámerom poskytnúť legálny priestor na pomaľovanie troch vlakových vagónov. Častým problémom je práve nelegálne pokreslenie vlakového vagóna, a to najmä tam, kde je to najmenej žiadúce (miesta, ktoré musia byť viditeľné a nemôžu byť prekryté, napr. z bezpečnostných dôvodov). Odstraňovanie farieb z vagónov je finančne nákladné a zdĺhavé. Poskytnutie legálneho priestoru na pomaľovanie s doržaním pravidla nemaľovať na priestory, ktoré musia zostať na vlakovom vagóne neprekryté, nemá slúžiť ako návod na nelegálne maľovanie vlakov, ale ako kompromis medzi dvoma stranami. Železničná spoločnosť Slovensko a.s. pritom nevylučuje, že podobné akcie sa v budúcnosti uskutočnia aj v ďalších mestách.

Program Bratislava Street Art Festivalu 2011

Program festivalu bude rozdelený na dve časti. Prvá časť festivalu sa odohrá v priestoroch Batelieru na Továrenskej ulici a v priestoroch pred samotným klubom od piatku 17. júna do nedele 19. júna 2011. Festivalové dni naplnia výtvarné a žonglérske workshopy pre dospelých a deti v spolupráci s Medzinárodným domom umenia pre deti Bibiana a s umeleckým zoskupením Let Them Fly. Na workshope Camera Obscura si návštevníci môžu vyrobiť jednoduchý fotoaparát pod vedením skúseného fotografa Ivana Vanča.

Profesionálne výtvarné streetartové diela prídu pred zrakmi návštevníkov vytvoriť prestížni svetoví umelci ako napr. DAL z Číny, Juhoafričanka Fait47 alebo rakúsko-francúzska dvojica Jana & JS. Priestor na festivale dostane aj recyklované umenie z plechoviek Red Bull Art of Can a premietanie filmov Visual Kidnaping a Bomb it. Nočná časť programu sa bude niesť najmä v znamení hudobných koncertov a party. Po piatkovom otvorení sa bude sobotňajšia noc niesť v znamení tvrdších beatov v podaní DJ Fisher Price a DJ_Flanders z francúzskej formácie After the 20h.

Druhá časť festivalu bude prebiehať v uliciach centra hlavného mesta počas troch dní - od štvrtka (23.6.) do soboty (25.6.). Na viacerých miestach sa predstavia cirkusové pouličné performance, divadlá a tanečné zoskupenia. Performeri "obsadia" Hlavné, Rudnayovo, Hviezdoslavovo námestie, Ventúrsku, Michalskú, Panskú ulicu a Rybnú bránu pri Čumilovi. Predstaví sa maďarská skupina Firebirds, ktorá odpremiéruje svoju novú žonglérsku show v štýle steam punku, tanec s ohňom v elegantnom staromestskom štýle Let Them Fly, domáca tanečná dancehallová skupina LMC, české divadlo pre deti T-601, Divadlo na Peróne z Košíc a iné.

Z hudobných interpretov sa v uliciach predstaví český beatboxer En.Dru či slovenské kapely La3no Cubano a Hugo Čáves Orchestra. Program vyvrcholí sobotňajším sprievodom Street Parade, ktorý prejde ulicami Starého Mesta a skončí na Hlavnom námestí. Tam sa odohrá obrovská show všetkých pozvaných performerov pod názvom Ulica, ktorá znamená svet. Predstavenie bude zmesou toho najlepšieho z Bratislava Street Art Festivalu. Priestor odprezentovať sa dostanú aj návštevníci festivalu; napr. svoje žonglérske či herecké zručnosti môžu odvážlivci ukázať na Renegate party v Batelieri počas štvrtkovej noci (23.6.).

Festival bude sprevádzať aj OFFline program. Myšlienku vzniku slovenského "kulturhausu" môžu prísť podporiť návštevníci v piatok 24. 6. 2011 od 18.00 do priestorov bývalého skladu (tzv. "graffiti budova" pri Eurovei, ulice Čulenova a Pribinova). Súčasťou festivalu bude aj fotografická súťaž Fotokomix, ktorej diela budú vystavené na podujatí FOTOPARK na Tyršovom nábreží v sobotu 25. júna 2011.

Festival ukončí v sobotu 25. júna v Batelieri, záverečná párty, ktorej program bude pre návštevníkov prekvapením.

Čo je to street art?

Pod slovným spojením pouličné umenie si môžme predstaviť zmes tanca, divadla, ohňových šou, cirkusových vystúpení a v neposlednom rade street artu, ktorý je jednak formou výtvarného prejavu na ulici ako aj názvom samotnej subkultúry. Street artisti sú umelci, ktorých plátnom sú steny opustených tovární, zdevastované budovy či elektrické rozvodne. Street artista používa široké spektrum výtvarných techník: spreje, šablóny, valčeky, vytvára inštalácie, obháčkováva stromy a lavičky. Predstavivosti a technikám sa vo svete street artu medze nekladú. Podmienkou je však, aby bolo zachované miesto "predstavenia" – ulica.

Street art má svoje korene v subkultúre zvanej graffiti, ktorá vznikla v New Yorku. V 80-tych rokoch v období expanzie graffiti do Európy vznikol nový druh umenia inšpirovaný tvorbou na ulici - neo graffiti a post-graffiti, ktoré sú u nás známe ako street art. Graffiti pôvodne slúžilo na komunikáciu medzi jednotlivými skupinami writerov, zatiaľ čo novovzniknutý street art sa snaží komunikovať so spoločnosťou a poukázať aj na sociálnu, politickú a kultúrnu situáciu vo svete alebo priamo v prostredí miesta, či mesta, kde je umiestnený. Počas nasledujúcich tridsiatich rokov sa street art rozšíril a stal sa populárnym na celom svete vďaka menám ako Banksy, Zevs, Obey, Faith47, Space Invider, DAL.

Street art však nie je jediné umenie, ktorého realizačným priestorom, resp. pódiom je ulica. Už od obdobia stredovekých jarmokov sa v mestách po celej Európe udomácnili umelci a pouliční performeri a ich prítomnosť v uliciach mesta sa stala tradíciou. Na ulici je možnosť vzhliadnuť čoraz populárnejší tanec s ohňom, ktorý má svoje korene v kultúrach viacerých prírodných národov. Ohňové tradície si našli miesto aj v západnej kultúre a rozšírili sa o nástroje a techniky, pomocou ktorých sa vytvára žiadaný efekt.

Medzi obľúbené patria napríklad pôvodne maorské poi, horiace laná, reťaze, horiace žonglovacie loptičky, vejáre a devilsticky. Na pouličných jam sessions môžete byť svedkom kreatívnosti a vynaliezavosti pouličných umelcov. Okrem už uvedených nástrojov vytvárajú nové konštrukcie na ohňové hry. Umelci však nepracujú len s ohňom. Na svojich vystúpeniach používaju žonglérske loptičky, stužky, vlajky či palice bez použitia ohňa. Svetelné alebo UV efekty žonglovacích nástrojov častokrát nahrádzajú aj samotný oheň.

Čoraz častejšie sa môžeme stretnúť s prenášaním tradičných cirkusových artistických prvkov do vystúpení na ulici. Tradícia pouličných umelcov pochádza zo stredoveku a postupne sa z nej vyvinul cirkus dnešnej podoby. Artistické vystúpenia však nemusia byť zasadené do priestoru šapita a ohraničený tribúnou a manéžou. Stačí im ulica, dobrá nálada a zopár divákov. Práve tí sú dôležitou súčasťou pouličných performance, pretože umelci pri komunikácii so špecifickým publikom na ulici často reagujú na priame podnety od divákov a tak vznikajú jedinečné produkcie.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Denisa Miklovičová, PR manažérka Bratislava Street Art Festivalu 2011. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.streetartfestival.sk a na Facebook stránke www.facebook.com/bastreetfest.