Izraelský hudobník Idan Raichel, ktorý sa 15. septembra po prvý raz predstaví na Slovensku, pozval na svoj koncert na bratislavskej Novej scéne slovenského speváka Mira Jaroša. Slovenský spevák pritom niekoľko rokov žil v Izraeli a Raichel patrí medzi jeho obľúbencov.

Tridsaťtriročný Idan Raichel je jednou z najväčších hviezd izraelskej hudobnej scény. Vo svojej tvorbe mieša pop s melódiami Blízkeho východu, Afriky či Karibiku, publikum si tak bude mať možnosť vychutnať exotické piesne v hebrejčine, marockej arabčine, aramejčine, španielčine či svahilčine.

Členovia Raichelovej skupiny pochádzajú z Izraela, Maroka, Kolumbie, Spojených štátov amerických, Kuby a Jemenu, pričom každý z nich vkladá do tohto hudobného projektu vlastnú hudobnú tradíciu.

To, že manažment Idana Raichela oslovil ohľadne vystúpenia na bratislavskom koncerte práve Mira Jaroša, nie je náhoda. "Idanovu tvorbu som poznal len z rádií, kým som žil v Tel Avive. Neskôr som ho požiadal o povolenie prerobiť jeho hit Boee do slovenčiny a tak vznikla pieseň Na dne mora, ktorú sme naspievali s Petrou Humeňanskou. Nikdy mi však nenapadlo, že raz s ním budem spievať na jednom pódiu. Byť na jeho koncerte, to sú zaručené zimomriavky. Vystupoval som s ním už vo Viedni, kde ľudia šaleli, bolo to vynikajúce," pochvaľuje si doterajšiu spoluprácu Miro Jaroš.

Pieseň Na dne mora sa v roku 2009 stala v decembri druhou najhranejšou skladbou v slovenskom rozhlasovom éteri a vznikol k nej jeden z najdrahších videoklipov na Slovensku.


Miro Jaroš a Petra Humeňanská - Na dne mora (autor hudby a pôvodného textu: Idan Raichel)

Slovenská verzia piesne sa páčila aj Idanovi, ktorý mal vraj pri jej počúvaní pocit, akoby mu už viac nepatrila. "Pre mňa je najdôležitejšie, že si si pesničku vzal do svojho sveta a vložil si do nej svoju kultúru," vyznal sa zo svojich pocitov Mirovi Jarošovi a zároveň vyzdvihol slovenčinu, ako mimoriadne spevavý jazyk. Sympatie netají ani Miro. "Na vystupovanie s Idanom sa teším. Ak všetko dopadne podľa našich predstáv, pripravíme spoločne pre publikum aj prekvapenie," prezradil spevák, ktorý v súčasnosti pracuje na novom singli.


Dokument o stretnutí Mira Jaroša a Idana Raichela v roku 2009

Idan Raichel získal slávu a uznanie vďaka albumu Idan Raichel Project (2002), ktorý sa stal najpredávanejšou nahrávkou v histórii izraelskej hudby. Odvtedy už koncertoval v Opere v Sydney, prestížnom Kodak Theatre v Los Angeles, ale aj na pódiách v Indii, Singapure, Rusku, Mexiku či Hongkongu. Počas jeho bratislavského koncertu vystúpi aj speváčka Dominika Mirgová. V slovenčine zaspieva spolu s Mirom Jarošom jeden z najväčších Raichelových hitov - skladbu Mi'ma'amakim (Na pokraji síl).


Idan Raichel - Mi'ma'amakim

Vstupenky na koncert, ktorý sa uskutoční pod záštitou Izraelského veľvyslanectva na Slovensku, sú v predaji v sieti Ticketportal.

Informácie agentúre SITA poskytli PR manažér Mira Jaroša Michal Šefčík a Zuzana Kizáková z Veľvyslanectva štátu Izrael v Slovenskej republike.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/theidanraichelproject