Festival Bažant Pohoda získal vďaka vydarenému ročníku 2011 ďalšie dôležité medzinárodné ocenenie. Editori prestížneho festivalového portálu Virtual Festivals ho zaradili na tretie miesto v rebríčku európskych mimobritských festivalov. Rebríček zostavil server pri príležitosti vyhlásenia ankety UK Festival Awards, v ktorej môžu fanúšikovia hlasovať v piatich kategóriách. V štyroch si vyberajú medzi najlepšími festivalmi na Ostrovoch, v tej piatej – Best Overseas Festival – je nominovaná aj Bažant Pohoda 2011.

Virtual Festivals sa už 23 rokov špecializuje na festivaly a patrí k najrešpektovanejším médiám svojho druhu. Do aktuálneho rebríčka zaradili redaktori portálu pätnásť najlepších festivalov, medzi najlepších sedem sa však dostali len festivaly, ktoré dostali v hodnotení redaktorov deväť z desiatich bodov – plný počet nezískal žiadny.

Bažant Pohoda v tohtoročnom rebríčku predbehla festivaly ako Roskilde, Melt! či Hurricane, pred slovenský festival sa zaradili len Ibiza Rocks a rakúsky Snowbombing. "Čistá, priateľská a lacná – Pohoda je západoeurópsky festival za východoeurópske ceny, ktorá sa tento rok, po pätnástich rokoch existencie, zaradila medzi to najlepšie, čo máme. Pohoda 2012 si zaslúži vašu pozornosť," píše autor Jon Wright, ktorý v júli navštívil Bažant Pohodu na trenčianskom letisku.

"Portishead, obyvatelia temných hlbín, našli svoj domov. Dav bol omráčený a úctivý ako počas katolíckej omše. Dokonca tiekli slzy. Niečo musí byť v duši tohto národa, alebo v tamojšej vode, lebo toto bol Glastonbury moment," opisuje Bažant Pohodu britský server. Pritom práve členovia skupiny Portishead sa vo viacerých rozhovoroch vyjadrovali na adresu slovenského festivalu viac než pozitívne.

"Je naozaj skvelý, má vynikajúci lineup, páči sa mi étos tohto festivalu. Samozrejme je to hlavne o hudbe, ale je tu aj skvelé jedlo, ľudia, priestor pre neziskové organizácie. Rozprával som sa o festivale s Michalom (Kaščákom, pozn. red.) a je to naozaj niečo výnimočné," chválil Geoff Barrow Pohodu v exkluzívnom rozhovore pre Hudba.sk. "Obišiel som celý areál niekoľkokrát. Videl som fantastické Cello Colloseum, klasickú hudbu na hlavnom pódiu, slnečnice. Je to krásne. No bullshit. This is the best festival," uviedol hudobník pre .týždeň.

Kvalitu lineupu pätnástej Pohody potvrdzuje aj fakt, že až päť interpretov, ktorí v lete vystúpili na trenčianskom letisku, je v rámci UK Festival Awards nominovaných na cenu Best Headline Performance (za ich vystúpenia na britských festivaloch). Ide o kapely Battles, Beirut, Lamb, Magnetic Man a Pulp. Posledná menovaná skupina je nominovaná aj v kategórii Hymna leta 2011 so skladbou Common People.

Hlasovanie v ankete UK Festival Awards 2011, kde sa Pohoda uchádza o titul Best Overseas Festival, prebieha do 10. októbra na stránke www.virtualfestivals.com.

Ďalšou zaujímavosťou je, že sa zábery z tohtoročného festivalu objavili v novom videoklipe drum&bassovej formácie Dirtyphonics. Video k ich remixu skladby Play For Real od The Crystal Method mapuje atmosféru na letnom turné, v rámci ktorého energické kvarteto zahralo aj na Bažant Pohode 2011.


The Crystal Method - Play For Real (Dirtyphonics Remix)

Redakciu Hudba.sk informoval Mário Gešvantner, PR manažér Agentúry Pohoda. Viac informácií o festivale Bažant Pohoda nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk