Kultúrne centrum Dunaj v centre Bratislavy tento týždeň opäť ponúka zaujímavý hudobný koktejl. Už dnes večer sa po prvýkrát uskutoční akcia s názvom Španielske múzy, na ktorej návštevníci spoznajú fúziu tanca a originálnej španielskej hudby. Zajtra sa bude tancovať na súčasné electro a bass music. Pravidelná akcia Hochspannung! tentokrát predstaví fínskeho dídžeja a producenta Rica Tubbsa. V sobotu si na svoje prídu priaznivci hip-hopu s nadhľadom, ktorý prezentuje domáca dvojica Hudák & Bene a české dievčenské duo Čokovoko.

Projekt Španielske múzy je zložený z dvoch častí - Danza a Música. Podujatie vzniklo na základe spontánneho nápadu agentúry Slovak Music Bridge a Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva s cieľom propagovať španielskej kultúru v Bratislave.

KC Dunaj bude dnes (13.10) večer po 19:00 hostiť tanečný večer Danza, na ktorom sa predstavia tanečníci Libuša Bachratá, David Schimmer a žiačky Tanečného konzervatória Evy Jaczovej Zuzana Andelová a Martina Chválová. Réžisérkou a choreografkou tanečného pásma je Lucia Machová, ktorá na projekte spolupracuje so scénografkou Luciou Šedivou. Návštevníci podujatia budú mať možnosť zažiť tanečný temperament za doprovodu španielskej hudobnej klasiky v podaní Lindy Ballovej (spev) a študentov Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

Druhá časť Španielskych múz - hudobný večer Música - ponúkne v sobotu (15.10.) o 19:00 v Koncertnej sieni Dvorana VŠMU (Zochova ul.) koncert špičkového španielskeho klarinetistu José Luisa Estellesa. Vstup na obe podujatia je voľný. Dnešná akcia Danza bude v KC Dunaj voľne pokračovať "undergroundovou diskotékou" v podaní dvojice Bobsan a Ricki Fitz.

Hochspannung! – 3rd Anniversary party
(14. 10., 22:00, vstupné 6€ do 23.00, potom 7€)

Koncept akcie Hochspannung! vznikol v roku 2008 a bol od začiatku jasne daný – prinášať na Slovensko to najčerstvejšie z tanečnej scény západných krajín a zároveň predstaviť výrazné talenty zo slovenskej a českej scény v štýloch electro, house, fidget či dubstep a uk funky. V KC Dunaj sa v piatok (14.10.) uskutoční oslava tretích narodenín tejto známej klubovej noci spolu so špeciálnymi hosťami.

V úlohe headlinera sa predstaví fínsky DJ a producent Rico Tubbs. Svoju kariéru začal vo Fínsku ako DJ Infekto (pôsobiaci v Bomfunk MC's), neskôr začal produkovať. Vo jeho diskografii sú EPčka a single vydané na značkách ako Cheap Thrills, Trouble & Bass, Top Billin. Spolu so známym breakovým duom Atomic Hooligan založili vlastné vydavateľstvo Bass=Win. Jeho sety sú plné súčasnej bass music, electra, fidgetu a dubstepu. Okrem Tubbsa sa predstaví aj česká dídžejka a producentka Kristee. Svoje vystúpenie si na Hochspannung! party zopakuje hlava internetového magazínu a vydavateľstva Splash! - Bad Mojo. Live vystúpenie prinesie konceptuálny projekt Future Sound of Petržalka, ktorý česko-slovenský soc-pop pretvára ho do súčasného zvuku electra a dubstepu.

Čokovoko (CZ) + Hudák & Bene
(15. 10., 20:00, vstupné v predpredaji na orepole.sk 5€, na mieste 7€)

Dievčenské hiphopové duo Čokovoko predstaví v Bratislave svoj aktuálny album Hudba (2011), ktorý sa stal senzáciou na českej alternatívnej hudobnej scéne. Skladby ako Monogamie či Brno už niekoľko týždňov dominujú hitparádam alternatívnych rádií vrátane pražského Radia 1. Rola predskokanov tentoraz pripadne hiphopovo-komediálnej dvojici Hudák a Bene. Do povedomia poslucháčov sa zapísali najmä spoločným hitom Vlastenecká, v ktorom si uťahujú z Jána Slotu a z nacionalizmu.

Pre brnenské divožienky Čokovoko, ako aj pre slovenské duo platí, že ide o projekty, ktoré vzišli z hip-hopu, berú však tento štýl s nadhľadom a popri presne trafených rýmoch v ich tvorbe dominuje predovšetkým cynizmus a humor.


Čokovoko - Monogamie

Informácie pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický, PR manažér KC Dunaj.

--
Foto: Sjon - Cokovoko.cz