Taliansky skladateľ filmovej hudby Ennio Morricone odvolal na neurčito všetky naplánované koncerty svojho turné. Dôvodom sú pretrvávajúce zdravotné problémy po zranení chrbta (prolaps disku). Oznámil to denník Gazzetta del Sud.

"Problémy, ktoré ho sužujú už niekoľko mesiacov, mu znemožňujú dirigovanie a cestovanie na veľké vzdialenosti," uviedol jeho právny zástupca Giorgio Assumma. Dodal, že Morricone by mohol byť schopný absolvovať vystúpenia aspoň vo svojom domovskom Ríme "po zotavení sa, ktoré však pravdepodobne nebude rýchle". Komponovaniu hudby k filmom sa 85-ročný umelec bude venovať i naďalej.

Ennio Morricone sa 9. februára predstavil v Prahe, no už tam ho ťažili problémy s chrbticou. Pár dní na to, 20. februára, sa podrobil operácii. Lekári vtedy kvôli času potrebnému na zotavenie vylúčili iba jeho cestu do Ameriky, kde mal koncertovať v marci. Zdravotné problémy päťnásobného nominanta na Oscara však napokon viedli aj k zrušeniu aprílovej časti európskeho turné, vrátane koncertu v Bratislave, ktorý sa mal konať 5. apríla.

Usporiadateľská agentúra JVS Group v spolupráci s manažmentom umelca stanovila náhradný termín pre koncert v Slovnaft Aréne na 6. októbra, no podľa najnovších správ sa možno ani na jeseň Morriconeho slovenskej premiéry nedočkáme. Organizátor koncertu však zatiaľ koncert nezrušil, vstupenky sú naďalej v predaji a podľa denníka SME sa správa z Gazzetta del Sud jesenných termínov netýka. Verme teda, že sa maestrov stav počas leta zlepší a naozaj bude môcť na jeseň cestovať a dirigovať.

Jeden z najväčších hudobných skladateľov 20. storočia sa preslávil filmovou hudbou do spaghetti westernov talianskeho režiséra Sergia Leoneho v 60. a 70. rokoch. Počas svojej 50-ročnej kariéry skomponoval hudbu do vyše 500 filmov a televíznych seriálov. V roku 2007 mu udelili prestížnu americkú filmovú cenu Oscar za celoživotný prínos.

Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone