Prvý projekt, ktorý zachytil celé živé vystúpenie britskej kapely The Chemical Brothers, premietne v rámci cyklu Music & Film bratislavské Kino Lumiére. Záznam koncertu pod názvom The Chemical Brothers: Don't Think uvedie už dnes (21.5.) o 20:30.

"Po sérii rockovejších koncertov sme pripravili záznam vystúpenia britského elektronického dua z 31. júla 2011 na slávnom japonskom festivale Fuji Rock, známom ako ázijské Glastonbury. Je to jedna z mála výnimiek z pravidla, že inteligentná tanečná hudba nemôže uspokojiť starnúceho rockového fanúšika," komentoval výber filmu dramaturg cyklu Miro Ulman. Ako dodáva, The Chemical Brothers vystupovali na Fuji Rock Festivale už šesťkrát. "Cítia sa tam ako doma, s organizátormi sa osobne poznajú a majú v Japonsku mnoho oddaných fanúšikov. V roku 2011, keď sa koncert konal, ich stálo pod pódiom 50-tisíc."

Film nesie názov podľa skladby Don't Think, ktorá odznela aj v snímke Darrena Aronofskeho Čierna labuť. Na koncerte sa nakrúcalo na 20 kamier, umiestnených na pódiu i medzi fanúšikmi. "Vďaka tomu budú mať diváci v kine jedinečnú možnosť vidieť detailne, čo perfekcionalisti Ed Simons a Tom Rowlands robia počas vystúpenia na pódiu a zároveň sa cítiť ako uprostred davu na koncerte," približuje filmový zážitok Ulman.

Režisérom filmu je Adam Smith, ktorý spolupracuje s dvojicou na vizuálnej a svetelnej podobe vystúpení od roku 1994. Tento záznam koncertu charakterizoval ako "psychedelický trip". Otváracou skladbou koncertu je coververzia pesničky Tomorrow Never Knows od The Beatles. Vo filme nechýbajú skladby The Chemical Brothers ako Hey Boy, Hey Girl, Out of Control, Galvanize, Star Guitar, Horse Power či Block Rockin' Beats, ktorá hodinu a pol trvajúci set uzatvára.


The Chemical Brothers tvoria Tom Rowlands a Ed Simons. Stretli sa na Univerzite v Manchestri počas štúdia stredovekej literatúry. Vystupovať začali v roku 1992 pod názvom The Dust Brothers, v júni 1993 urobili prvé remixy, v marci 1995 sa vydali na svoje prvé zahraničné turné vrátane USA, kde hrali s kapelami Underworld a Orbital. Približne v tom čase sa ozvali právnici losangelskej kapely The Dust Brothers, ktorá pôsobila na scéne od roku 1985, a tak sa dvojica rozhodla zmeniť názov na The Chemical Brothers.

Doteraz vydali sedem štúdiových albumov, päť z nich sa dostalo na špicu hitparády a získali štyri Grammy. Spolupracovali a spolupracujú s viacerými významnými hudobníkmi, napríklad s Noelom Gallagherom z Oasis, Bernardom Sumnerom z New Order či Richardom Ashcroftom z The Verve. Ich klipy režírovali Spike Jonze či Michel Gondry.

Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Jonathan Short

Súvisiaci interpreti: Chemical Brothers