A je to tu. Len čo Sigur Rós zavŕšili 24-hodinovú okružnú jazdu Islandom, ktorú streamovali naživo, aby navnadili na novú pieseň Óveður, už sa k skladbe objavil aj oficiálny videoklip. A ponúka všetko to, čo by ste od severskej melanchólie bežne neočakávali.

Prvá pieseň Sigur Rós po troch rokoch hudobnej odmlky dostala svoj artový, no kontroverzný vizuál. O réžiu sa v tomto prípade postaral Jonas Åkerlund (Coldplay, Beyoncé, Lady Gaga), ktorý je známy svojím inovátorským a nekonvenčným prístupom k vytváraniu videoklipov. Pri islandskej trojici sa rozhodol vyrozprávať príbeh ženy, bezdomovkyne, ktorú spočiatku vidíme piť a zmietať sa v extatických kŕčoch (či tanci?) v prítomnosti jednookého psa.

Video sa natáčalo v exteriéroch mesta Grindavík, ako aj v miestnom pube. Práve doň žena s ošumelým výzorom v podaní islandskej choreografky Erny Ómarsdóttir zavíta, aby sa pripojila k spoločnosti štamgastov i samotných členov Sigur Rós. Bláznivý tanec a potoky krvi či iných telesných tekutín sa vizuálne prepájajú s gradujúcim hudobným podmazom, aby vyvrcholili v záverečnej ohňovej šou.

Sigur Rós predstavili pieseň Óveður prvýkrát tento mesiac naživo na festivalových koncertoch (napr. Primavera Sound) a nepochybne zaznie aj na blížiacom sa festivale Pohoda. Slávna islandská kapela vystúpi ako jeden z headlinerov jubilejného 20. ročníka.

TIP: Sigur Rós naživo streamujú cestu po Islande, pozrite si ich hudobnú inšpiráciu


Autorka: Michaela Žureková
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós