Americká rocková kapela The Killers sa vrátila v čase o 13 rokov. Keď v roku 2008 vydala svoj tretí album Day & Age, istotne netušila, že raz nahrá jeden z jeho singlov s legendárnym rockovým pesničkárom Bruceom Springsteenom.

Zdá sa, že nostalgiou nabitý príbeh skladby A Dustland Fairytale, ktorej text líder kapely Brandon Flowers označil do značnej miery za osobný, stále pokračuje. The Killers jej nedávno v spojení so spomínaným 71-ročným muzikantom dopriali upravenú zvukovú, ale aj celkom novú vizuálnu podobu. Výsledkom je nová verzia singla s názvom skráteným len na Dustland.

Nápad na túto spoluprácu prišiel, možno prekvapivo, od Brucea Springsteena, ktorý Flowersovi vo februári 2020 napísal, že po zhliadnutí koncertu na festivale v Glastonbury zistil, aká je The Killers skvelá živá kapela. "Raz spolu spravíme Dustland," dodal. Prekvapený a neveriaci muzikant následne volal Springsteenovmu synovi, ktorý mu potvrdil, že číslo naozaj patrí jeho otcovi.

V intímnom úvode skladby zaznie ako prvý líder formácie, ktorý prenechá mikrofón 20-násobnému držiteľovi ceny Grammy v druhej slohe. Vyvrcholenie prichádza hneď niekoľkokrát, a to vďaka prepojeniu Flowersovho čistého, naliehavého hlasu so zatiahnutým, desaťročiami ostrieľaným Springsteenovým chraplákom. Výborné spojenie dvoch veľkých spevákov s charakteristickými hlasmi, ktorí do svojho prejavu vždy vložia maximum a nemrhajú talentom.


Nepopierateľnú silu refrénu a emóciu piesne zvýraznili aj sláčikové aranžmány. Skupina sa s nimi pohrala už v čase vydania singla v roku 2009, keď ju prezentovala naživo s väčším telesom v televíznej šou Late Night with David Letterman. Rovnaké pocity zachytili aj vo videoklipe, ktorý kapela The Killer nakrútila v prázdnom klube s farebnými svetlami. Rodák z New Jersey zase stojí sám so svojou striebornou gitarou Gretsch v malej miestnosti. Nič viac na umocnenie emócie skladby netreba.

Pre Flowersa je reedícia piesne, navyše s tak významnou osobnosťou hudobnej scény, iste dôvodom na obrovskú radosť, no v klipe sa nezmenil na poskakujúceho speváka, ktorý sa predvádza pred svojím idolom. S pokorou medituje nad pravdami z minulosti a obavami z budúcnosti. U Springsteena zrejme pocity siahajú ďaleko za samotný text i atmosféru piesne. Nech už myslia na čokoľvek, autentickosť oboch umelcov je vidieť a cítiť v ich gestách i pohľadoch.

Líder The Killers pre Rolling Stone povedal, že mu hudobník prezývaný The Boss pomohol cez svoju tvorbu stať sa lepším skladateľom. "Pomohol mi vidieť výnimočnosť v bežných ľuďoch a ich životoch. V tomto prípade ide o mojich rodičov. O ich vieru, pochybnosti, hľadanie záchrany na púšti. Znie to biblicky a zároveň tak Springsteenovsky," vyjadril sa.

Pripomeňte si aj pôvodné znenie singla a spomínanú "orchestrálnu" verziu:


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Bruce Springsteen, The Killers