Mladá speváčka Martina Koniariková, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Mina, pred pár dňami zverejnila svoj druhý singel s veľmi osobným textom. V novinke s názvom Dávno reflektuje spätný pohľad do blízkej minulosti, ktorá sa však javí akoby bola omnoho vzdialenejšia.

V pesničke Dávno sa Mina zaoberá sladkou mladíckou idylkou - cez nostalgický text sa snaží poslucháčom pripomenúť časy bezstarostnosti, kedy bola dokonalosť dosiahnuteľná veľmi jednoducho a problémy sa týkali len drobných pôžitkov a nerestí. Novinka dostala aj vizuálne spracovanie, ktoré dotvára jej dramatickosť. Jednoduché a čisté zábery z prostredia kinosály vznikli pod rukami kameramana Radovana Ondruša.

"Dávno je skladba, ktorú som napísala v období, keď mi hlavou prúdilo veľa námetov, no zároveň sa mi nič nezdalo dostatočne dobré. Až kým konečne prišiel prvotný nápad na melódiu tejto skladby. Téma a text vyplynuli len z atmosféry melódie. Táto skladba pre mňa veľa znamená, pretože vznikla vďaka inšpirácii z vlastného života, nie je to len akýsi výplod fantázie," hovorí mladá hudobníčka a autorka.


Proces tvorby ako maratón
                                                                                                                      
Na tvorbe piesne sa spolu s Minou podieľal aj jej priateľ Giovanni Ricci, ktorý zodpovedal za celkovú produkciu. Piesni venoval niekoľko mesiacov, aj na úkor svojej vlastnej tvorby, keďže aj on sám je skladateľ a spevák. "Riešil veľmi veľa problémov, ktoré sa neustále objavovali v procese tvorby a tým mi nesmierne uľahčil prácu. Poďakovanie patrí i Petrovi Nemčekovi, bez ktorého by sa skladba len ťažko dostala na verejnosť," dodáva speváčka.
 
Mina študovala spev v anglickom Brightone, kde strávila jeden rok. Byť obklopená množstvom umelcom jej v mnohých ohľadoch otvorilo oči a poskytlo novú chuť k písaniu vlastných textov. Náhla zmena, ktorá súvisela s návratom na Slovensko, bola pre ňu veľmi ťažkou skúškou, a práve v tomto zložitom období vznikla jej prvá pieseň Padá.

Ako prezradila, v súčasnosti má rozpracovaných niekoľko ďalších skladieb. "Neviem, či je to problém všetkých umelcov alebo len mňa, no dokončiť skladbu je pre mňa ako dobehnúť maratón. Možno je to preto, že chcem, aby bola perfektná a príliš nad tým premýšľam. Najbližšie by som chcela vydať jednu anglickú pieseň, ktorá je dokončená už dlhšie, avšak treba jej dať telo - dobre ju sprodukovať."


Text: Dominika Ježová (Hudba.sk edit)
Foto: archív speváčky