Každý potrebuje dotyk. Túžime po kontakte so svojimi blížnymi, potrebujeme cítiť ich kožu na tej našej a pokiaľ to nedostaneme, naša koža stráda. O tom je tretí singel skupiny Tolstoys z pripravovaného albumu Mirror Me, na ktorom kapela spolupracuje s berlínskymi producentmi Drewom Dealom a Zinom Mikoreyom.

Skladba s názvom Skin Hunger (We Are Human Beings) je oslavou ľudstva, vzájomnej tolerancie a všetkého, čo máme spoločné. Talentovaní slovenskí hudobníci, ktorí aktuálne žijú a pôsobia na ose Bratislava - Praha - Berlín, ju dnes zverejnili s videoklipom, v ktorom si zahrali ich kamaráti vo zvieracích maskách. Spracovaním piesne a videa Tolstoys volajú po návrate k ľudskej podstate, spolupatričnosti a živočíšnosti.

"V refréne zborovo spievame We are human beings. Chceme tak zdôrazniť silné puto medzi ľuďmi a prirodzenú súdržnosť ľudského pokolenia. Chlad, odmeranosť a bezkontaktnosť dnešnej 'screen society' je v kontraste s kmeňovým životom prirodzeným pre druh homo sapiens. Všetci sme ľudské bytosti, bez ohľadu na našu farbu, orientáciu a ďalšie odlišnosti sme súčasťou jedného kmeňa," hovorí Ela Tolstova,, ktorá vo videoklipe vystupuje v tigrej a líščej maske.


Po hudobnej stránke novinka pôsobí odviazaným a hypnotickým dojmom. Originálny tribálny zvuk Tolstoys docielili použitím tradičných drevených píšťal, tzv. koncoviek a mohutných viachlasov, na chlad a ťažobu veľkomesta v piesni odkazujú výrazným distortion basovým syntetizátorom v refréne. Svoju úlohu zohrala i chata v Nízkych Tatrách, kde skladba vznikla. V nej si hudobníci hovorili strašidelné príbehy o Goatmanovi - kozom mužovi, ktorý žije v lese a vie napodobniť hlas každej ľudskej bytosti. "Pieseň je ovplyvnená mystikou, magickým realizmom a horami, ktorými sme boli obklopení, prírodnými silami, ktoré človeka presahujú, a zároveň i vnútorným prežitkom ľudskej blízkosti, ktorej sme v poslednej dobe cítili nedostatok," dopĺňa Tolstova.

S nápadom na spracovanie videoklipu prišli vizuálni umelci Peter Podolský a Tereza Smetanová, študenti katedry dokumentárnej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. "Masky sú vizuálnym odkazom k umeniu prírodných národov, pradávnym symbolom ľudskej živelnosti a animálnosti. Tak ako text piesne naznačuje návrat k určitej ľudskej podstate, chceli sme i my pri tvorbe klipu priblížiť situáciu, ktorá komunikuje tento pocit spolupatričnosti a odviazanosť," dodávajú tvorcovia, ktorí videoklip s využitím digitálnej kamery a fotoaparátu na analógový film pripravili metódou tzv. pixilácie.

Skladba Skin Hunger (We Are Human Beings) vychádza 22. septembra a okrem Youtube ju nájdete aj vo všetkých streamovacích službách. Singel je súčasťou nadchádzajúceho druhého albumu Mirror Me, na ktorom Tolstoys otvorene priznávajú, že v živote ešte stále hľadajú svoju vlastnú identitu. Cover k singlu v sebe skrýva odtlačok prsta a spracovala ho grafička Kristýna Kulíková, o fotografie k singlu sa postaral Samuel Alex Petráš. Vydanie albumu vo vydavateľstve Slnko Records je naplánované na 22. februára 2022. Kapela z neho už zverejnila single Describe My Name a Chýbanie, pričom k obom už vznikli aj oficiálne remixy.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Samuel Alex Petráš