Karel Gott bol prvým spevákom československej populárnej hudby, ktorý mal u nás LP. Album Zpívá Karel Gott bol pre speváka úplne prvým, a ďalších päťdesiatdva rokov ho nasledovalo takmer 300 ďalších titulov vydaných po celom svete.

Prvý album Zpívá Karel Gott bol zostavený zo singlov a EP platní z rokov 1964 a 1965 a dvoch skladieb vydaných po prvýkrát na tomto nosiči. Štrnásť skladieb zachytáva speváka v období spolupráce predovšetkým s veľkými orchestrami (Karel Vlach so svojím orchestrom, Tanečný orchester Československého rozhlasu pod vedením Josefa Vobrubu). Jednorázovou výnimkou je pomoc skupiny Olympic s piesňou Adresát neznámý z repertoáru The Beatles (v origináli From Me to You), ktorý sa stal prvou českou coververziou tejto skupiny.

Album Zpívá Karel Gott je pestrou mozaikou žánrov: talianska energia Angelina, gospel That Lucky Old Sun, ktorý v úplne inom podaní o rok neskôr vydala Hana Hegerová pod názvom Šťastné slunce. Silný nádych country Ptáčí nářečí vystriedajú filmové melódie Měsíční řeka z filmu Snídaně u Tiffanyho či Maria z West Side Story.

Do celku jasne zapadá aj domáca tvorba. Nechýba obrovský hit Oči má sněhem zaváté od dvojice Šlitr-Suchý z divadla Semafor, vďaka ktorému spevák v roku 1964 prvýkrát vyhral anketu Zlatý slavík. Ďalšie pôvodné piesne na albume sú Tam, kde šumí proud, Má oči šedé či Poušť. Album uzatvára pieseň Já už vím (I Believe) s českým textom Eduarda Krečmara - pieseň, ku ktorej sa Karel Gott dodnes rád vracia.

Mohlo by vás zaujímať: Karel Gott chystá exkluzívny koncert v Bratislave


Hudobný publicista Pavel Klusák v booklete špeciálnej edície tohto albumu napísal: "Toto je prvý z albumov Karla Gotta, ktoré u nás dodnes vyšli: začiatok príbehu, ktorý sa rozvinul do dvoch veľkých kariér - doma a v nemecky hovoriacich krajinách. Tieto nahrávky majú v niečom inú atmosféru než tie neskoršie, keď opanoval médiá, keď sa stal legendou a stálicou. Z týchto snímok je cítiť drajv talentu, ktorý nemá nič isté a bojuje o vzostup - a zároveň omámene cíti, že sa mu darí. V šťastnom spojenectve s hudbou spieval Karel Gott na prvej platni podľa iných pravidiel ako po väčšinu neskoršej kariéry. Bol to vek nevinnosti československej pop music. O to sladší, že zase až taký úplne nevinný nebol."

Remastrovaný zvuk, rekonštruovaný obal a dokumentačný sleeve note robí z reedície albumu Karla Gotta atraktívnu pripomienku z polovice šesťdesiatych rokov. Album Zpíva Karel Gott vyšiel 20. októbra na CD, LP platni a v digitálnych formátoch MP3 a FLAC. Nájdete ho aj vo všetkých streamingových službách.



Prečítajte si tiež:

Karel Gott si v Nemecku prevzal cenu Zlatá sliepka za celoživotné dielo

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Karel Gott