Slovenská formácia Horkýže Slíže plánuje svoj desiaty štúdiový album St. Mary Huana Ganja (2012) predstaviť na veľkom jarnom turné. V rozhovore pre agentúru SITA to prezradil jej spevák a basgitarista Peter "Kuko" Hrivňák.

"Bude to slovensko-česko-slovensko-české turné. Začneme v marci a skončíme v máji, bude to tak na striedačku," povedal hudobník, ktorý poznamenal, že kapela sa ukáže v halách aj kultúrnych domoch. Horkýže Slíže by mali odohrať asi 40 koncertov.

Na Slovensku sa v úlohe predskokana predstaví punk-rocková skupina Slobodná Európa, ktorej spevák Milo "Whisky" Láber hosťuje na jej čerstvej nahrávke v skladbe Veľké, dlhé "A". "Vymenili sme to za Polemic. Išli sme s nimi už asi tri šnúry, je to super partia, dobre sa s nimi spolupracuje, dobre sa s nimi robia fóriky, ale dali sme si s nimi pauzu," priblížil Kuko.

Horkýže Slíže pokrstili novinku St. Mary Huana Ganja (recenzia) v nedeľu 11. novembra. Nahrávku uviedli do života v moravskej dedinke Olšany na Farme Bolka Polívku. Český herec a zabávač hosťoval v ich skladbe Povaľači, ktorá je jednou z 13 piesní na albume. Polívkovi pri krste pomáhala jeho dcéra Anna, manželka Marcela Černá a ich synovia Jan, František a dcéra Mariana. Do zástupu sudičiek sa nečakane zaradila aj herečka Hana Gregorová, ktorá bola na farme súkromne.

Album obsahuje aj single Terárium a Mám v p... na lehátku, ku ktorým už vznikli videoklipy. Pred pár dňami zverejnili na YouTube aj videoklip k piesni Nerob!!!. V trojminútovom videu sa odohráva krátky príbeh, keď sa členovia skupiny s výzorom starých hipisákov sediaci v jednom aute zrazia s inou dodávkou plnou akýchsi lesných robotníkov. Na miesto incidentu prichádza nehodu vyšetriť policajt, ktorého si zahral Braňo Jobus. 

Pozrite si: Krimi videoklip Horkýže Slíže k piesni Nerob!!!

Skupina Horkýže Slíže vznikla v roku 1992 v Nitre. Svoj prvý koncert odohrala vo februári 1993. Na konte má okrem albumu St. Mary Huana Ganja deväť štúdiových nahrávok - V rámci oného (1996), Vo štvorici po opici (1998), Ja chaču tebja (2000), Festival Chorobná (2001), Kýže sliz (2002), Alibaba a 40 krátkych songov (2003), Ritero Xaperle Bax (2004), Ukáž tú tvoju ZOO (2007) a 54 dole hlavou (2009). Vydala aj dve kompilácie - Best uff (2001) a V dobrej viere (2011).

V roku 2005 uviedla na trh živú nahrávku s príznačným názvom Živák. Medzi najväčšie hity kapely patria skladby ako Maštaľ; Logická hádanka; Telegram; Vlak; Brďokoky; L a G song; Kožky, perie; Baby; R'nB Soul; Bernardín; Emanuel Bacigala; Atómovy kryt; A ja sprostá; Silný refrén; Liza a Wendy či spomenutá Mám v p... na lehátku. V súčasnosti tvoria skupinu okrem Kuka aj Marián "Sabotér" Sabo (gitara, sprievodný spev), Juraj Štefánik (gitara, sprievodný spev) a Marek Viršík (bicie nástroje, sprievodný spev).

Horkýže Slíže - Mám v p... na lehátku

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže