Niekdajší basgitarista anglickej kapely The Smiths Andy Rourke vyvrátil tvrdenia, podľa ktorých sa podieľa na projekte Classically Smiths. V pondelok sa na verejnosti objavila informácia, podľa ktorej 53-ročný muzikant, a tiež bubeník Mike Joyce a gitarista Craig Gannon, ktorí takisto pôsobili v The Smiths, dali dokopy spomínaný projekt a plánujú vyraziť na turné.

"Som veľmi smutný, že v týždni, počas ktorého som stratil moju drahú kamarátku Dolores O'Riordan, dal niekto v mojom mene nepravdivé vyhlásenie. Nikomu, kto je spojený s projektom Classically Smiths, som nedal povolenie, aby ma zastupoval a nič som nepotvrdil ani ja, ani môj tím," uviedol Andy Rourke pre americký dvojtýždenník Rolling Stone.

V pondelkovej tlačovej správe ho pritom autori projektu citovali. "Som nadšený, že môžem byť súčasťou Classically Smiths. Som veľmi hrdý na prácu kapely. Predstavenie týchto skladieb naživo a v tomto prevedení, bude pre publikum skutočný darček," zneli slová, ktoré si zrejme organizátori koncertov vymysleli, pretože Rourkeov tím toto vyjadrenie poprel. V tlačovej správe citovali aj jeho niekdajších spoluhráčov Joycea a Gannona.

Traja z členov už nefungujúcej skupiny The Smiths podľa správy plánujú vystúpiť spolu s orchestrom Manchester Camerata 28. júna v Manchestri, o deň neskôr v Londýne a 2. júla v Edinburghu. Neskôr tento rok pritom údajne zavítajú aj do ďalších britských miest. Zástupcovia spoločnosti Bad Production Limited (dosť trefný názov, nie je to celé iba zlý vtip?), ktorá organizuje tieto koncerty, sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.

The Smiths založili v roku 1982 v anglickom Manchestri spevák Morrissey a gitarista Johnny Marr, pričom následne sa k nim pripojili spomínaní Mike Joyce a Andy Rourke. V roku 1986 pribudol do zostavy menovaný Craig Gannon. Ich štyri štúdiové albumy - The Smiths (1984), Meat Is Murder (1985), The Queen is Dead (1986) a Strangeways, Here We Come (1987) sa všetky umiestnili na prvom alebo druhom mieste britského albumového rebríčka. The Smiths sa rozpadli v roku 1987.

Mohlo by vás zaujímať: Morrissey strávil deň v posteli, napísal o tom pesničku

Zdroj: SITA (Rollingstone.com) + Hudba.sk
Foto: Diane Bondareff/Invision for Stoli Vodka/AP Images

Súvisiaci interpreti: The Smiths