Po takmer ročnom čakaní sa fanúšikovia americkej speváčky Billie Eilish a španielskej hviezdy menom Rosalíe dočkali ich spoločnej skladby. Novinka má názov Lo Vas A Olvidar a dostala sa na svet vo štvrtok večer spolu s videoklipom.

Obidve sú veľké popové hviezdy novej generácie, no ich spolupráca rozhodne nie je skladbou, ktorá vznikla s cieľom dobýjať hudobné rebríčky a znieť dookola z éteru komerčných rádií. Mimoriadne intímne spojenie dvoch podmanivých hlasov totiž sprevádza prekvapivo minimalistická a ambientná hudba. Pri prvom počutí možno budete márne čakať, kedy sa pieseň poriadne "rozbehne" a k spevu a nenápadnému hudobnému doprovodu pribudne nejaký beat. Nestane sa tak, no skladba sa s každým ďalším vypočutím dostáva hlbšie pod kožu. O produkciu sa postaral Finneas, brat Billie Eilish.

Devätnásťročná hviezda z Los Angeles a 27-ročná Barcelončanka si v skladbe Lo Vas A Olvidar zaspievali každá vo svojej rodnej reči, no vyskúšali si aj jazyk tej druhej. "Povedz mi, či ti ešte chýbam. Povedz mi, či si mi ešte stále neodpustil. Čo budeš robiť s toľkým jedom? Nič dobré. Povedz, či ti ešte stále chýbam," spievajú v úvode skladby. "Odpustíš mi? Môžeš to nechať tak?" pýtajú sa v refréne. "Povedz mi, či to ešte stále neľutuješ. Povedz, či je tu ešte niečo spoločné. Stratený čas už nevrátiš. Pobozkaj ma a daj ma dolu z kríža," pokračujú ďalej v piesni.

Novinku zverejnili spolu s videoklipom, v ktorom obe speváčky dramaticky stvárnili text ponurnej romantickej skladby. V niektorých záberoch ich na tmavom pozadí osvetľuje bodový reflektor, v iných zas ich volanie po láske sprevádza silný vietor a stroboskopické svetlá. Kým Billie Eilish je v klipe zahalená v tmavom oblečení, temperamentná Rosalía sa v klipe ukázala len v džínsoch a zvláštnej kombinácii podprsenky a zimného nákrčníku. Pozornosti určite neuniknú výrazne zdobené nechty oboch dám. Réžiu videoklipu dostal na starosti americko-austrálsky režisér Nabil, s ktorým predtým spolupracovali napríklad aj Kanye West, James Blake, Frank Ocean, John Legend či Foals.


Dvojica na skladbe začala pracovať už v roku 2019, no prvá zmienka o nej sa objavila až minulý rok v marci, keď Rosalía na Twitteri napísala, že sa nemôže dočkať, až s Billie Eilish dokončia novú pieseň. K príspevku pripojila aj spoločnú fotografiu. Mladšia z dvojice zase v minuloročnom rozhovore s Annie Mac pre BBC Radio 1 prezradila, že v skladbe sa jej podarilo zaspievať tóny, "na ktoré predtým ani nepomyslela". "Rosalía vie, čo chce. Je to veľmi osviežujúce. Takúto osobu som ešte nestretla. Je to to najmilšie dievča, ó Bože," vyjadrila sa Billie.

V čerstvo zverejnenom rozhovore so Zaneom Loweom z Apple Music prezradila, že vždy milovala hudbu, ktorá nie je v angličtine a bola to práve ona, kto Rosalíu presvedčil, aby pieseň naspievali v oboch svojich jazykoch. Skladba Lo Vas A Olvidar zaznie aj v špeciálnej epizóde seriálu Eufória s názvom Part 2: Jules, ktorú v nedeľu 24. januára odvysiela HBO.


Rosalía zatiaľ vydala dva sólové albumy - Los ángeles (2017) a El mal querer (2018), ktorý ocenili aj prestížnou Grammy. Na konte má už niekoľko zaujímavých spoluprác, ako napríklad single Barefoot in the Park (feat. James Blake), TKN (feat. Travis Scott) alebo remix skladby Blinding Lights od The Weeknda.

Päťnásobná držiteľka Grammy Billie Eilish pripravuje nasledovníka svojej debutovej štúdiovky When We All Fall Asleep, Where Do We Go? z roku 2019. Minulý rok zverejnila single My Future, Therefore I Am a tiež No Time to Die k rovnomennému 25. filmu zo série kinohitov o agentovi Jamesovi Bondovi. Koncom februára by mal uzrieť svetlo sveta dokument o nej s názvom Billie Eilish: The World's a Little Blurry od amerického režiséra R.J. Cutlera. V máji by jej zas mala vyjsť kniha, ktorá bude obsahovať množstvo doteraz nezverejnených fotografií.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Matty Vogel & Zhamak Fullad

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish