Dve multižánrové umelkyne sa spojili, aby vydali spoločný singel Oral. Ich motiváciou je získanie peňazí na boj proti veľkochovu rýb na Islande. Oral pritom nie je žiadnou novinkou. Björk pieseň napísala už koncom 90. rokov, no nehodila sa na žiaden z jej albumov. A potom sa stratila.

Bola totiž nahraná na klasickej magnetofónovej páske, uložená niekde v súkromnom archíve hudobníčky, ktorá si nevedela spomenúť na jej názov, a tak bolo obtiažne ju nájsť. Až doteraz. Našla ju, spojila sa s medzinárodne najúspešnejšou speváčkou posledných rokov Rosalíou a spoločne podporujú boj za zachovanie zdravého ekosystému tým, že protestujú proti chovu geneticky odlišných lososov v blízkosti islandských fjordov.

"Keď to vyhráme – vyhráme, práve sme sa rozhodli – dúfame, že by to mohol byť nejaký exemplárny prípad, ktorý by mohli využiť iné fjordy na Islande. A dúfajme, že aj pre celý svet," povedala Björk pre Pitchfork. Výťažok z predaja piesne chcú speváčky darovať na poplatky za právne služby obyvateľom islandského mesta Seyðisfjörður, ktorí protestujú proti ničivým účinkom veľkochovu rýb na divokú prírodu.

"Island má najväčšiu nedotknutú prírodu v Európe a dodnes má svoje ovečky, ktoré sa v lete voľne túlajú po horách. U nás ryby voľne plávali v jazerách, v riekach a fjordoch, takže keď islandskí a nórski obchodníci začali robiť rybie farmy vo väčšine našich fjordov, bol to veľký šok. To už malo ničivý vplyv na voľne žijúce živočíchy a chované ryby. Trpia v hrozných podmienkach a keďže veľa z nich utieklo, začali meniť DNA islandského lososa k horšiemu, a nakoniec by to mohlo viesť k jeho vyhynutiu," uviedla Björk vo vyhlásení.

Španielska speváčka Rosalía bola pre islandskú umelkyňu jasnou voľbou. "Keď som počúvala tú skladbu, hovorila som si: 'Rosalía, jej posledný album bol akýsi experimentálny reggaeton. Naozaj si v tomto viem predstaviť jej hlas.' Poznám ju už niekoľko rokov, tak som jej napísala SMS a ona okamžite povedala áno, ešte predtým, ako si tú pesničku vypočula," priblížila počiatok spolupráce Björk. Pôvodnú verziu skladby vytvorila hudobníčka sama, teraz ju spolu s ňou a Rosalíou dokončil írsko-čilský hudobný producent Sega Bodega.

Keď pred mnohými rokmi pieseň Oral vznikala, Björk samozrejme nemyslela na záchranu lososov. Každý jej album mal konkrétne priority, pokiaľ ide o estetiku, témy alebo problémy. "Robím osobnú politiku. Myslím si, že toto je veľmi dôležitá zbraň alebo nástroj speváka a skladateľa. Vždy som si vybrala jednu bitku za rok alebo každý druhý rok. Momentálne je to chov rýb."

K skladbe vznikol videoklip s pomocou umelej inteligencie, ktorý režírovala Carlota Guerrero. Skúma v ňom "využitie technológie umelej inteligencie aj s chybami, ktoré stierajú hranicu medzi realitou a virtualitou, pričom spochybňujú predstavy o identite. V celom diele je ženský hnev skúmaný prostredníctvom avatarov Björk a Rosalíe. Nebojujú medzi sebou, trénujú spolu, aby mohli bojovať proti skutočnému a väčšiemu nepriateľovi," uvádza sa v tlačovej správe o singli.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com)