Kapela Chic ako jedna z najpoprednejších predstaviteľov discoéry sedemdesiatych rokov je späť! Nile Rodgers a spol. svojim fanúšikom ponúkli po neuveriteľných dvoch dekádach nový singel. Ten predznamenáva album, na ktorom by sa mal okrem Daft Punk alebo Pharrella podieľať aj David Guetta.

Vyše dve desaťročia nebolo o disco-funkovej skupine Chic takmer vôbec počuť. Posledný štúdiový album Chic-ism vydali 3. marca 1992 a odvtedy sa na rad dostali už len kolekcie toho najlepšieho či doposiaľ nezverejnené demá a rarity. Zdá sa však, že úspech spolupráce Daft Punk a Nila Rodgersa spred dvoch rokov motivoval jediného žijúceho zakladateľa legendárnej skupiny k tomu, aby sa k hudbe vrátil aktívnejšie, nielen ako producent a hosťujúci gitarista. Po 23 rokoch sa legenda vracia pod menom Chic feat. Nile Rodgers.

Pre oživenie discoéry niet lepšieho obdobia ako aktuálne desaťročie. V prvom rade vďaka Brunovi Marsovi a jeho singlu Treasure sa dá hovoriť o recyklácii discoéry a funku 70. rokov, ktorej sa chytili mnohé hviezdy mainstreamu, ale aj indie-popu. Inšpiráciu mohli čerpať z viacerých zdrojov a určite medzi nimi nesmela chýbať kapela Chic a jej známe hity ako Le Freak alebo Good Times. Vznikla v roku 1976 a jej vplyv na hudbu bol taký silný, že ju až deväťkrát nominovali do Rock'n'rollovej siene slávy.


Discorevolúcia?

Popri modernej elektronickej tanečnej hudbe sa o svoje miesto na diskotékach bude kapela snažiť so singlom I'll Be There. Tá síce svojimi gitarovými riffmi a speváčkou za mikrofónom pop neposúva za hranice nepredstaviteľného, avšak status legendy a kompetentnosti v spojitosti s vhodným načasovaním dokáže uchvátiť masy. Takto majú možnosť obľúbiť si hudbu svojich rodičov aj mladší poslucháči.

Skladba je spoluprácou s houseovou dvojicou The Martinez Brothers. Pôvodne však išlo prvé nahrávanie piesne pre skupinu Sister Sledge. Svoje pomenovanie dostala v roku 1996, keď Nile Rodgers objavil mŕtve telo spoluzakladateľa formácie Chic Bernarda Edwardsa. Ten zomrel na zápal pľúc vo veku 43 rokov po koncerte v Japonsku. Následne toto vystúpenie vyšlo aj na nosiči pod názvom Live at the Budokan (1999).

"Povedal som: 'Teraz tu v tvojej smrti môžem byť pre teba presne tak, ako si tu ty bol pre mňa počas života'," napísal Rodgers o myšlienke skladby na svojom webe, no zároveň dodáva, že je to v skutočnosti veselá pieseň o ich zábavnom živote a pôvode skupiny Chic. Odľahčený je aj videoklip režisérskej dvojice Inez & Vinoodh, v ktorom sa zábery na supermodelku Karlie Kloss užívajúcu si hudbu striedajú s archívnymi videami kapely Chic.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Chic