Do Rock'n'rollovej siene slávy budú v roku 2024 v kategórii interpretov uvedení Mary J. Blige, Cher, Peter Frampton, Ozzy Osbourne, Dave Matthews Band, Foreigner, Kool & the Gang a A Tribe Called Quest, oznámila v pondelok príslušná nadácia.

Cenu za hudobnú výnimočnosť dostanú Jimmy Buffett (posmrtne), Dionne Warwick, Norman Whitfield (posmrtne) a MC5. Cenu za hudobný vplyv dostanú Alexis Korner (posmrtne), John Mayall a Big Mama Thornton (posmrtne). Cena Ahmeta Erteguna (neúčinkujúci) poputuje do rúk hudobnej manažérky Suzanne de Passe.

"Rockandroll je neustále vyvíjajúca sa zmes zvukov, ktorá ovplyvňuje kultúru a posúva generácie," uviedol vo vyhlásení John Sykes, predseda Nadácie Rock'n'rollovej siene slávy. "Táto rôznorodá skupina ocenených prelomila hudobné bariéry a ovplyvnila nespočetné množstvo umelcov, ktorí išli v ich stopách," dodal.

Slávnostné uvedenie sa uskutoční 19. októbra vo viacúčelovej hale Rocket Mortgage FieldHouse v Clevelande v štáte Ohio. Bude sa vysielať naživo na stanici Disney+, neskôr ho odvysiela stanica ABC a na druhý deň bude k dispozícii na platforme Hulu.

Ozzy Osbourne bol uvedený do Rockandrollovej siene slávy v roku 2006 ako člen skupiny Black Sabbath. "Moja sólová kariéra bola oveľa väčšou súčasťou mojej celkovej hudobnej kariéry, takže toto je výnimočnejšie. Nie je to zlé na chlapíka, ktorého vyhodili z jeho poslednej kapely," napísal Ozzy na sociálnej sieti.

Zatiaľ čo štyria z ôsmich laureátov v hlavnej kategórii - Cher, Foreigner, Frampton a Kool & the Gang - boli nominovaní po prvýkrát. O nomináciách hlasovalo viac ako 1000 umelcov, historikov a odborníkov z hudobného priemyslu. Fanúšikovia hlasovali online alebo osobne v múzeu Rockandrollovej siene slávy v Clevelende. Umelci môžu byť nominovaní na tento prestížny zoznam najskôr 25 rokov po vydaní svojej prvej komerčnej hudobnej nahrávky.

Zdroj: TASR