Slovenská indie-rocková formácia Vlado Nosal & The Avedons zverejnila svoju najnovšiu pesničku Car, ktorú vydáva pod značkou Bruuder Records. Je to v poradí už tretia skladba z očakávaného debutového albumu kapely, ktorá naznačuje, že pôjde o album z pera ostrieľaného pesničkára.

Vlado Nosáľ s jeho charizmatickým hlasom a modernými aranžmánmi opäť dokazuje svoje umenie v písaní zapamätateľných melódií a textov. Jeho spolupráce s renomovanými hudobníkmi z Veľkej Británie a USA len umocňujú očakávania od tohto projektu.

K singlu Car, ktorý sa venuje snom, sklamaniam, autám a elektrickým gitarám – symbolom života hudobníka, bol natočený aj jednozáberový VHS videoklip. Režisérkou videa, ktoré zobrazuje Vladovo cestovanie autom pravdepodobne niekde na koncert, je opäť Soňa Maletz. O mastering skladby sa postaral britský producent Mark Freegard, známy spoluprácou s kapelami ako The Breeders či Manic Street Preachers.

"Car je pokračovaním cesty, ktorú sme započali našim debutovým singlom Cold Cigarette. Stále ide o melodickú pesničku, ktorú dokážem zahrať aj sám s gitarou, no v domácom štúdiu sa snažím experimentovať, využívať elektroniku, a zároveň sa čo najviac vyhýbať softvérovým nástrojom. Poznávacím znamením kapely sa v poslednej dobe stali aj vokály Barbary Vojtašákovej, takže samozrejme nesmeli chýbať ani tu. Je to ďalšia ochutnávka z pripravovaného debutového albumu Vlado Nosal & The Avedons," hovorí líder skupiny.

"Paralelne s ním však práve dokončujem album s mojím medzinárodným projektom Hotel Art, ktorý okrem mňa tvorí britský pesničkár Boo Hewerdine. Tento album by sme chceli mať vonku niekedy v októbri tohto roku. Urobíme k nemu aj pár koncertov v Británii, v Česku a samozrejme aj u nás na Slovensku. Dá sa teda povedať, že stále preskakujem od jedného projektu k druhému, je ale veľmi príjemné vidieť a počuť, ako sa tieto dve kapely navzájom ovplyvňujú," prezradil Vlado Nosáľ.

Boo Hewerdine a Vlado Nosáľ, Londýn, 2024 Zdroj: archív Hotel Art

Nedávno mal Vlado tú česť predskakovať na turné Boo Hewerdina v Anglicku, kde navštívili mestá ako Londýn, Bath a Cambridge. "Mať Vlada na pár dní so sebou na turné bolo super. U publika mal veľký úspech. Stretli sme kopu zaujímavých ľudí. Jedli sme drahé ryby. Ideálne," komentuje Boo Hewerdine.

Text skladby Car:

I wanna buy a car
I wanna go wherever it takes me
I wanna play electric guitar
I really really wanna get high
So I can be myself
And not be myself
All at the same time

I wanna fly first class
I wanna eat what 'em folks are eating
I wish I had some dignity at last
I really really wanna get high
So I can be myself
And not be myself
All at the same time

I want to run away (from me)
But I pray that I can stay (the same)
I really really wanna get high
And leave bad thoughts behind

I wanna fall in love
Let if flow like a river of ceiling
I wanna feel like anything's enough
I really really wanna get high
So I can be myself
And not be myself
All at the same time

I wanna buy a car
I wanna buy a car
I really really wanna get high
So I can be high
I really really wanna get high
So I can be high
I really really wanna get high
So I can be high
I really really wanna get high
So I can be high

Vlado Nosáľ (nar. 1992) je spevák, multiinštrumentalista a bývalý frontman indie-rockovej skupiny Queer Jane. Skladba A Happy Drunk z ich albumu Amen Dolores si na Spotify získala viac ako 650-tisíc poslucháčov. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na Radio_Head Awards.

Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre a aktuálne pôsobí aj v medzinárodnom hudobnom projekte s britským pesničkárom Boo Hewerdine pod názvom Hotel Art. Od roku 2022 hráva s novou kapelou pod názvom Vlado Nosal & The Avedons v zložení Vlado Nosáľ (spev, gitara), Lukáš Valter (basa), Barbara Vojtašáková (klávesy, spev, perkusie) a Jerguš Vyskočil (bicie, spev).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.