V pondelok 12. júna vychádza v medzinárodnej spolupráci vydavateľstiev Bruuder Records (SK) a Haven Records (UK) debutový singel kapely Hotel Art, ktorú tvoria britský pesničkár Boo Hewerdine a jeho o generáciu mladší slovenský kolega Vlado Nosáľ. Skladba s názvom Raised On Television je ochutnávkou z pripravovaného albumu kapely.

Mladá nádej medzinárodnej hudobnej scény z Bratislavy a starý harcovník zo zlatej éry britského indie, ktorý neskôr napísal a produkoval skladby pre svetoznáme mená ako Natalie Imbruglia, Mel C, The Corrs, k.d. lang, Eddi Reader a mnoho ďalších. Vlado Nosáľ a Boo Hewerdine sa prvýkrát stretli pred piatimi rokmi a teraz predstavujú spoločný kapelový projekt Hotel Art.

Spája ich fascinácia všednosťou, utilitárnou krásou a masovo produkovaným umením. Spoločne píšu a nahrávajú piesne, ktoré vyzdvihujú každodenné maličkosti. Hudobne sú zakorenení rovnako v klasickej piesňovej forme ako v indie chaose a zvukovo sa snažia napodobniť to, čo ich inšpiruje vizuálne.

Telepatické porozumenie

"Jedným z čarovných aspektov spoločného muzicírovania je, že pri ňom vek nehrá žiadnu rolu. Hudobné priateľstvo s Vladom je pre mňa jednou z najväčších radostí posledných rokov. Je o polovicu mladší ako ja, no existuje medzi nami niečo ako telepatické porozumenie," hovorí Boo Hewerdine.

Nosáľ je dlhoročným fanúšikom Hewerdinovej hudby, no osobne sa dvojica zoznámila v Londýne v roku 2018. Angličan hral klubový koncert a počas svižnejšej pesničky vyhlásil tanečnú súťaž. Prvú cenu – podpísané cédečko – si odniesli domov práve Vlado s priateľkou Soňou. O dva roky neskôr, v hlbokom lockdowne, sa Vlado prihlásil k Boo-ovi na online workshop songwritingu. Boo ho po chvíli z workshopu vyhodil so slovami, že ho nemá čo naučiť. Tak spolu založili kapelu. Vo virtuálnom priestore sa stretávali na týždennej báze a napísali spoločne až 50 pesničiek.

"Boo je človek, ktorý napísal doslova stovky výborných pesničiek a má vždy svieži pohľad na to, ako skladbu uchopiť. Pracovať s ním je česť, veľká škola a vďaka jeho zmyslu pre humor aj obrovská zábava. Stále žasnem nad tým, ako sa z tejto nepravdepodobnej, geograficky a generačne vzdialenej dvojice stala kapela, ktorú čaká album a spoločné hranie," teší sa Vlado Nosáľ.

Prvá a posledná generácia "odchovaná" na televízii

V roku 2022 sa dvojica po desiatkach hodín spolupráce na diaľku stretla opäť naživo, v štúdiu Saltwell vo Veľkej Británii, kde spoločne pár pesničiek nahrali. Pod taktovkou producenta Chrisa Peppera vzniká album, ktorý vyjde už tento rok. Prvou ukážkou je práve singel Raised On Television. O jeho mastering sa postaral Mark Freegard, známy spoluprácou s kapelami The Breeders či Manic Street Preachers. Vydanie LP sa kapela Hotel Art chystá osláviť koncertmi vo Veľkej Británii aj na Slovensku.

Boo a Vlado predstavujú prvú a poslednú generáciu, odchovanú na televíznej zábave. Práve to je inšpiráciou singla Raised On Television, ktorý je hudobne inšpirovaný érou glam rocku. Text je zase pripomienkou čias, kedy bol (nielen) večerný program väčšiny ľudí výsostne v rukách televíznych dramaturgov. O video sa postarala režisérka Soňa Maletz a jedná sa o jednozáberovku natočenú v podpalubí bratislavského klubu Pink Whale. V hlavnej úlohe sa predstavili Vlado Nosáľ a ďalších 17 ľudí z jeho blízkeho kruhu. Boo Hewerdine sa v klipe objavuje – symbolicky – na vintage televíznej obrazovke.

Biografie

Boo Hewerdine (1961)
Preslávil sa v 80. rokoch ako frontman kultovej kapely The Bible. Po jej rozpade sa vydal na úspešnú sólovú kariéru a napísal skladby pre svetoznámych interpretov ako sú Eddi Reader, Chris Difford, Natalie Imbruglia, Mel C, The Corrs, k.d. lang, Suggs alebo Sia. Jeho album Evidence s Dardenom Smithom z roku 1989 zaradil časopis Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. BBC ho označila za jedného z najvýznamnejších britských pesničkárov a The Guardian ho zas považuje za jedného z najpodceňovanejších hudobníkov. Spisovateľ Nick Hornby na jeho adresu povedal: "Keby som dokázal písať knihy, ktoré znejú ako jeho hudba, bol by som... No, možno nie šťastný, ale veľmi, veľmi naplnený."

Vlado Nosáľ (1992)
Spevák a multiinštrumentalista sa na hudobnej scéne zapísal ako frontman už neexistujúcej indie-rockovej skupiny Queer Jane. Skladba A Happy Drunk z jej albumu Amen Dolores si na Spotify získala viac ako 650-tisíc poslucháčov. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na ceny Radio_Head Awards. Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre. Od roku 2022 hráva s novým projektom Vlado Nosal & The Avedons.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.