Česko-slovenská metalová súdržnosť bude na tohtoročnú jeseň opäť prekvitať! Reč je o koncertnej šnúre Cataclastic & Tension Tour, v rámci ktorej spoja sily slovenskí April Weeps a moravskí Vanguard a spoločnosť im budú robiť špeciálni hostia.


O atmosferických April Weeps, ktorí vstúpili na slovenskú metalovú scénu v roku 2010, už môžeme hovoriť ako o lokálnej stálici. Ich jedinečná kombinácia doom, melodic death, progressive a gothic metalu bola spečatená v roku 2013, kedy im vyšiel debutový album Outer Calm, Pain Within, ktorým sa kapela dostala do povedomia tunajšej scény. Okrem množstva koncertov, v rámci ktorých kapela predskakovala svetovým menám, sa prebojovala v roku 2019 aj do finále súťaže Wacken Metal Battle Slovakia, po ktorom mala česť otvoriť jubilejný 30. ročník tohto legendárneho festivalu.

Začiatkom leta skupina vydala svoj tretí radový album Cataclastic, ktorý je koncepčným dielom pojednávajúcom o životnom príbehu jednotlivca v súčasnej modernej dobe, tlačiacej jeho potreby do úzadia. Kapela na tomto albume ešte viac prehĺbila rôznorodosť predošlej tvorby, vstúpila do doteraz neprebádaných sfér, zachovávajúc si však stále značne dravý a emočný náboj.

Prečítajte si recenziu: April Weeps nahrali svoj (zatiaľ) Opus Magnum

Doterajšie reakcie fanúšikov a mediálnej verejnosti na album sú veľmi pozitívne a nabité nadšením. Presvedčiť sa o kvalite tejto nahrávky aj samotnej kapely bude možné aj na nadchádzajúcom turné, ktoré bude patriť výlučne albumu Cataclastic v celej jeho dĺžke.

Viac o kapele: www.aprilweeps.com | Facebook | Instagram | Bandcamp


Kapela Vanguard, pochádzajúca z moravskej metropoly Brno, takisto nie je žiadnym novým menom na metalovej scéne. Svoj špecifický moderný death metal pumpuje do svojich fanúšikov od roku 2015, odkedy vydala dva albumy, štyri videoklipy a odohrala desiatky klubových či festivalových vystúpení vrátane medzinárodných turné s návštevami v Poľsku aj na Slovensku. Kapela okrem svojich zaručených vypaľovákov predstaví na nadchádzajúcich koncertoch aj nový materiál k chystanému tretiemu albumu III.

Viac o kapele: Facebook | Instagram | Bandcamp


Energické, dravé a emočné vystúpenia oboch kapiel môžete zažiť v rámci Cataclastic & Tension Tour počas septembra a októbra v týchto slovenských mestách:

17. 9. – Košice, Collosseum Club
špeciálny hosť: Besna
Facebook event

24. 9. – Žilina, Smer Klub 77
špeciálny hosť: Solipsism
Facebook event

30. 9.  – Bratislava, Randal Club – krst albumu Cataclastic
hostia: Galadriel, Silent Stream of Godless Elegy
Facebook event

1. 10. – Zvolen, Wake Up Club
hostia: Besna, Solipsism
Facebook event

Vstupenky:  

Pár slov o špeciálnych hosťoch Cataclastic & Tension Tour:

Besna (post-black metal)

Začiatky tohto jedinečného úkazu na lokálnej scéne sa datujú do roku 2017. Hudba Besny má moderný metalový zvuk s vplyvom post-rocku a black metalu s progresívnym nádychom. Charakteristické, trúchlivé melódie kombinované s besným revom v rodnom jazyku a vplyvom slovenského folklóru vytvárajú z jej hudby jedinečnú a strhujúcu cestu emócií. S debutovým albumom Zverstvá, ktorý si kapela sama vydala v marci tohto roku, kapela aktívne koncertuje a stihla sa už predstaviť na viacerých slovenských a zahraničných pódiách.

Recenzia: Besna sa so silným debutom Zverstvá uchádza o miesto na mape svetového metalu

Viac o kapele: Facebook | Instagram | Bandcamp
 

Solipsism (negative black metal)

Toto banskobystrické kvarteto funguje na lokálnej metalovej scéne od roku 2018, kedy sa naplnila jeho vízia vytvárať jedinečný black metal s vlastnou tvárou. Úzkostlivý, melancholický mix moderných a tradičných postupov k tomuto žánru upútal rumunské vydavateľstvo Sun & Moon Records, ktoré stojí za vydaním EP Trhliny v (ne)skutočnosti z roku 2020 a tohtoročného štúdiového albumu Our Night Never Ends, ktorý bude kapela prezentovať aj na dvoch zastávkach tohto turné.

Viac o kapele: Facebook | Instagram | Bandcamp


Galadriel (dark metal)

Rozpisovať sa o Galadriel by bolo nosením dreva do lesa. Vznik v roku 1995, sedem štúdiových albumov a kvantum odohratých koncertov na domácej pôde aj v zahraničí z tejto partie robia jednu z najdlhšie pôsobiacich stálic na slovenskej metalovej scéne. Skupina okolo frontmana Doda Ďateľa sa v ostatnom čase objavuje na pódiách menej frekventovane, a preto bude jej účasť na tomto turné o to vzácnejšia!

Viac o kapele: Facebook | Instagram | Bandcamp


Silent Stream of Godless Elegy (CZ, folk doom metal)

V prípade tejto originálnej formácie z Moravy je popis takmer identický ako v prípade Galadriel. Na jeseň sa kapela poberá do štúdia nahrať nový album, takže okrem toho, že jej vystúpenie na tomto turné bude krásnym žánrovým spestrením, bude to zároveň na dlhý čas jediná možnosť vidieť túto legendu naživo!

Viac o kapele: www.ssoge.comFacebook | Instagram | Bandcamp


Zdroj: PR / April Weeps