Ešte pred dvoma rokmi meno John Newman nepoznal takmer nikto. Dnes patrí 23-ročný Angličan medzi najúspešnejších súčasných spevákov a vypredáva jeden klub za druhým. V lete sa talentovaný muzikant po prvý raz predstaví na Slovensku, a to na bratislavskom mestskom festivale BA City Beats.

Johna Newmana si široká poslucháčska obec po prvý raz všimla v máji 2012, keď vyšiel singel Feel the Love od skupiny Rudimental, ktorá na BA City Beats hrala vlani. Skladba, ktorá vystrelila na prvé miesto singlového UK Chartu, nebola jedinou spoluprácou mladého speváka s touto formáciou. O vokály sa postaral aj pri jej ďalšom hite Not Giving In.


Newmana tieto úspechy nakopli a začal pracovať na vlastných veciach. Ako prvý sólový singel si zvolil pesničku Love Me Again a nemohol urobiť lepšie. Skladba sa okamžite dostala na čelo britského singlového rebríčka a svoje miesto zaujala v top 10 takých krajín ako Austrália, Nemecko, Nórsko, Írsko, Nový Zéland alebo Švajčiarsko. Zaujímavosťou je fakt, že sa dostala aj na soundtrack k populárnej hre FIFA 14 a vznikli k nej hneď dva videoklipy, pričom prvý z nich má na Youtube vyše 92 miliónov prehratí. Newmanov najväčší hit sa dostal aj do rotácií v slovenských rádiách, kde bol istý čas vôbec najhranejšou piesňou.

Pozornosti sa tešili aj jeho ďalšie single Cheating a Losing Sleep. Všetky sa nachádzajú na spevákovej debutovej štúdiovke Tribute (recenzia), ktorá vyšla vlani v októbri a podľa predpokladov ovládla britský rebríček albumov. Hviezdny status Johna Newmana povrdili aj tri nominácie na prestížne BRIT Awards, ktoré rozdávali pred pár dňami. Nominovaný bol v kategóriách Najlepší britský spevák, Najlepší britský singel a Najlepší videoklip. Tento rok sa mu síce nepodarilo zvíťaziť ani v jednej z nich, no mladý spevák má všetko ešte len pred sebou. Už teraz však patrí medzi špičku britskej scény, svoje kvality ukáže 21. júna aj na premiérovom slovenskom koncerte.

Prečítajte si: Debut Johna Newmana je to, čo hudobná scéna už zúfalo potrebovala



Okrem Johna Newmana sa na festivale BA City Beats 2014, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júna na Pláži pod Ufom, predstaví britský spevák a gitarista Fink a nemecká formácia Jazzanova s americkým spevákom Paulom Randolphom. Obaja interpreti vystúpia aj na štiavnickej verzii podujatia s názvom BS City Beats, ktorá sa bude konať v rovnakých dňoch na amfiteátri v Banskej Štiavnici. Deň pred začiatkom festivalov (19. júna) sa v bratislavskej AEGON aréne NTC na zahrievacom koncerte ukáže anglický jazzpopový spevák a klavirista Jamie Cullum.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu BA City Beats. Viac na www.bacitybeats.sk.

Foto: Facebook.com/johnnewmanmusic

Súvisiaci interpreti: John Newman